Årsmelding 2022: Akershus
Under arbeid - Årsmelding 2022 Viken
"I 2021 har vi hatt aktivitet i alle kommuner i Viken bortsett fra Jevnaker og Gjerdrum. Det har vært en total økning i aktivitet på 1000 elever i forhold til 2021."
Daglig leder har ordet
Også 2021 ble et meget spesielt år for UE Viken. Jeg vil igjen benytte anledningen til å takke alle de dyktige folkene i UE Viken for viljen og evnen til å komme igjennom en vanskelig tid.
Frem til sommeren ble alle arrangementer gjennomført digitalt. Vi gjennomførte to digitale Smartinger, digital EB messe for hele Viken og tre regionale UB messer (fylkesmesterskap). Under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrift ble det gjennomført totalt 800 intervjuer på en uke. Vi deltok på NM for UB digitalt og ble mestvinnende fylke og vant blant annet beste UB ved Wildspotter som kvalifiserte til digitalt EM. Wildspotter oppnådde fem topp fem plasseringer blant 40 deltagende land.
Når høsten kom, fikk vi endelig kommet oss ut før det stengte ned igjen. I 2021 har vi hatt aktivitet i alle kommuner i Viken bortsett fra Jevnaker og Gjerdrum. Det har vært en total økning i aktivitet på 1000 elever i forhold til 2021. Asker, Bærum, Fredrikstad, Hole, Eidsvoll, Indre Østfold, Gol, Vestby, Våler og Ås er blant de som har hatt størst vekst i 2021. Jevnaker er den eneste kommunen som ikke er medlem.
Vi har i løpet av året hatt en økning på 410 elever i Smart, en reduksjon i antall EB elever med 360, en økning på UB med 102 og SB med 23 studenter. Det er spesielt gledelig at vi har fått en økning i antall ungdomsbedrifter midt i pandemien. Vi tror og håper at bedriftsprogrammene vil fortsette å øke når vi nærmer oss «normalen»
Vi har også i løpet av året satt i gang et spennende prosjekt i samarbeid med Oslo Met, Universitetet i Sør Øst Norge og Høgskolen i Østfold om Fremtidens UB lærer. 17 studenter følger programmet som går over et år. De skoleres i metodikk + at de får en erfaren ungdomsbedriftslærer som mentor.
GRUNNSKOLE I VIKEN
SMART
2021 var et år med høy aktivitet på grunnskolenivå til tross for store utfordringer knyttet til covid. Hele 5165 elever i fylket vårt gjennomførte SMART i 2021, og totalt 1153 oppfinnelser ble skapt gjennom SMART-aktiviteter på skolene i Viken.
Under fylkesfinalen SMARTingen i regi av Ungt Entreprenørskap Viken deltok hele 93 grupper med sine oppfinnelser, og Kirkebygden skole i Våler kommune gikk av med seieren. Elevene hentet inspirasjon fra en skremmende opplevelse de selv hadde vært vitne til. Da skolen brant ned, kom elevene på en genial idé for å redde liv: en automatisk, selvutløsende brannstige. Dette ble selveste Kronprinsen så pass imponert over, at han valgte å avlegge de SMARTe elevene et besøk!
Årets SMARTing 2021
1. plass: ABS60, Kirkebygden skole
2. plass: Opplukkær’n, Tenor skole
3. plass: Gjenbrukspose, Hagen skole
Kronprins Haakon og ordfører i Våler kommune, Reidar Kaabbel, møter SMART- vinnerne fra Kirkebygden skole. Foto: Privat
Elevbedrift
Fagfornyelsen legger i stor grad til rette for å drive elevbedrift, og i 2021 var det hele 3263 elever i Viken som nøt godt av denne metoden. Gjennom arbeidet med Elevbedrift styrket elevene sine samarbeidsevner og bygde nettverk med aktører utenfor skolen. Lokalt arbeidsliv bidro som veiledere, og elevene fikk verdifull erfaring som er relevant for fremtiden.
Plukk plast EB fra Svensedammen skole i Drammen ble Beste Elevbedrift i Viken 2021.
149 elevbedrifter fra ungdomsskoler i hele Viken deltok under digitalt Fylkesmesterskap. Plukk plast EB fra Svensedammen skole i Drammen kommune ble kåret til Beste Elevbedrift. Deres bærekraftige forretningsidé var en app som bidrar til et renere lokalsamfunn og mindre plast i havet.
Refold EB fra Ramstad Ungdomsskole i Bærum kommune gikk helt til topps i kategorien Beste grønne entreprenør under den nasjonale kåringen «Grønt og genialt» i regi av Ungt Entreprenørskap Norge. Forretningsideen til Refold EB var å erstatte gavepapir med tekstilrester og geniale bretteteknikker.
Foto: Privat
VIDEREGÅENDE SKOLE I VIKEN
Wildspotter til Europamesterskapet
2021 ble et innholdsrikt år for ungdomsbedriftene i Viken. Til tross for enda et år med digitale mesterskap, leverte ungdomsbedriftene til gull – bokstavelig talt. Wildspotter UB fra Hvam videregående skole ble historiske da de ble Norges beste ungdomsbedrift under Norgesmesterskapet 29. april, og dermed første ungdomsbedrift som vinner denne kategorien fra region Akershus. De gjorde det sterkt i Europamesterskapet med fem topp fem-plasseringer. Ikke bare vant de den gjeveste kategorien og ble Norges Beste Ungdomsbedrift. De vant også førsteplass i Innovasjonsprisen - i samarbeid med Virke, Størst Verdiskapingspotensial - i samarbeid med Ferd og i den nye Jord-Fjord-Bord prisen på årets norgesmesterskap. De tok også en tredjeplass i Bærekraftprisen. Elevene i Wildspotter UB går på Naturbruk med energi- og miljøfag (studiespesialiserende) ved Hvam videregående skole i Nes kommune i Viken. Med sitt produkt redder de rådyrkillinger og ivaretar dyrevelferden hos bonden.
De har utviklet et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren for å oppdage rådyrkillinger som gjemmer seg for rovdyr i gresset på engen. I enkelte områder kan nemlig opp til 40 % av alle rådyrkillinger gjemme seg i gresset. WildSpotter UB sitt kamera vil også forhindre at rådyrkadaver kommer i slåtten og råtner, på den måten redder de også kyr fra å bli syke og i verste fall dø.
Fylkesmesterskapet i Viken
Med erfaringene fra et digitalt mesterskap fra 2020 ble FMUB 2021 enda bedre og mer profesjonelt gjennomført. Totalt 284 ungdomsbedrifter deltok, og for første gang hadde vi felles premieutdeling for hele Viken. Vi kåret seks vinnere i konkurransen Beste Ungdomsbedrift, og det er gledelig å se at det god spredning i skolene som hevder seg.
En ekstra gratulasjon til:
- Simplex UB, Ski vgs
- Wildspotter UB, Hvam vgs
- GuideTen UB, Gol vgs
- Scanr UB, Buskerud vgs
- Antiband UB, Halden vgs
- HDG UB, Tomb vgs
Foto: Viken Streaming
Sundvolden
Etter halvannet år uten sosiale sammenkomster og med få fysiske møter ble nettverkssamling for EB- og UB-lærere på Sundvolden høstens høydepunkt - både for lærerne og UE-ansatte. Bærekraft står høyt på agendaen også i år, og FN Sambandet bidro med et nyttig foredrag om emnet. Elev- og ungdomsbedrift handler om å lære ved å gjøre, og å få teste ut teori i praksis. Dette bruker vi også som metode overfor våre lærere: På samlingen fikk lærerne velge mellom tre caseoppgaver fra lokale leverandører. Røyse Bærpresseri, Kantefølflak og Nittedal sjokoladefabrikk stilte opp med smaksprøver og hvert sitt case, som resulterte i 12 forskjellige innovative produkter og konsepter presentert med både skuespill, film og salgspitcher. Ole Petter Nyhaug fra Opinion ga et engasjerende foredrag om ungdom, forbrukerinnsikt, markedsanalyse og trender.
Propelljakt
Over 1000 elever har vært gjennom årets Propelljakt i Viken! 60 personer fra lokalt arbeids- og næringsliv har bidratt med sin tid og kompetanse, og årets ungdomsbedrifter leverer på bærekraft, innovasjon og engasjement. Propellen elevene har jaktet på har vært et pengetilskudd for videre arbeid og utvikling av ungdomsbedriften sin, og arrangementet ble gjennomført på 11 forskjellige steder i Viken.
TV-serie med Sparking UB
Gjennom skoleåret 2020/21 ble Sparking UB og lærer Ingvild Fredrikke Borander fra Jessheim vgs. fulgt av et kamerateam, som har fått ta del i deres opplevelser med å ha ungdomsbedrift, både oppturer og nedturer. I august ble serien «Ungdomsbedriften» lansert, og hver mandag i 5 uker fremover ble det servert en ny episode til samme tid.
I serien ble vi kjent med de fem hovedpersonene i Sparking UB: Hashim Warraich, Cecilie Vollaug Jensen, Emmy Lægdheim, Victor Søgaard og Agnete Inman. Alle tok faget entreprenørskap og bedriftsutvikling hvor de man jobber med programmet Ungdomsbedrift.
HØYERE UTDANNING I VIKEN
Studentbedrift
145 studenter drev SB i Viken i 20/21. Det ble registrert bedrifter ved Høgskolen i Østfold, NMBU, USN campus Kongsberg, Fagskolen i Viken og Danvik Folkehøyskole.
I mai arrangerte vi for første gang Vikenmesterskap for Studentbedrifter. Helt på vidda SB fra Fagskolen i Viken stakk av med førsteplass med sin musikkfestival på fjellet over Geilo. Sølvplass gikk til SeaSec SB og bronse til Redemtion SB, begge fra Innovasjon og Prosjektledelse - Høgskolen i Østfold.
Foto: Privat
Strålende innsats også av SMIDI SB som ble Best in Business. Eatek SB vant beste pitch og Sannit SB sikret seg den siste gullbilletten til NM gjennom et Wildcard. På NM oppnådde Helt på Vidda hederlig omtale for sitt samarbeid med lokalt næringsliv.
Lærerutdanningen
UE Viken dekker flere utdanningsinstitusjoner og har god aktivitet mange steder. Vi har blant annet hatt innovasjonscamper, profesjonsdager og faglige innlegg/workshops grunnskolelærer og PPU/PPUY-utdanninger både ved Høgskolen Østfold, Universitetet i Sørøst-Norge (campus Drammen og Ringerike), og OsloMet (campus Kjeller). På grunnskolelærerutdanningen ved HIØ har entreprenørskap et obligatorisk emne for 4. års-studentene.
Ikke minst har UE Viken startet opp pilotprosjektet «Fremtidens UB-lærer», med støtte fra UE Norge og Viken fylkeskommune. Her har vi samlet 16 lærerstudenter ved PPU fra HiØ, OsloMet og USN. Prosjektet består av to samlinger, samt en mentorperiode – hvor den enkelte følges av en erfaren UB-lærer i sitt første år som lærer. Målet er at minst 50% av PPU-studentene skal teste ut UB med egne elever i løpet av det første året som lærer. Første samling ble arrangert i oktober med overveldende positive tilbakemeldinger fra deltagerne.