Premiedryss til Elevbedrifter fra Viken under Region Østmesterskap
Sidekick EB gikk helt til topps i Region Østmesterskapet med sin energidrikk for ungdom, med mindre koffein og sukker. Foto: Privat.
Dette skoleåret har 14 000 ungdomsskoleelever over hele landet drevet Elevbedrift. Den siste uken har representanter fra flere fylker deltatt i et digitalt regionmesterskap. Hele fem Elevbedrifter fra Viken kjempet seg helt frem til pallen, og Sidekick EB fra Ingieråsen skole fra Nordre Follo kommune ble kåret til Beste elevbedrift.
Energiske ungdommer til topps med smart energidrikk
-Vi la merke til at koffeinholdige energidrikker er farlige for helsa, og ville lage et godt alternativ for ungdom, forklarer Mikkel Farner i Sidekick EB, som altså er Beste Elevbedrift i Region Øst.
Sidekick EB består av ni gutter som har jobbet tett sammen med produktutvikling gjennom skoleåret, men det var først i januar at de fikk fart på selve produksjonen. Til tross for sin unge alder, fremstår guttene i Sidekick EB som profesjonelle tilbydere i markedet. Guttene har et godt samarbeid med næringslivet, og skulle faktisk ha solgt energidrikkene sine under Norway cup. De har en tydelig målgruppe, og har et produkt som allerede har slått godt an i markedet. Dette, samt meget solid økonomi, imponerte juryen såpass at Sidekick EB ble kåret til Beste elevbedrift under regionmesterskapet. -Innen 2021 er målet vårt å ha energidrikken til salgs i butikk, slår guttene fast i sin pitch for juryen.
Gjør noe med det
Actio EB fra Grålum ungdomsskole i Sarpsborg kommune ble kåret til Beste sosiale entreprenør. Elevbedriften består av åtte jenter som arbeider for at eldre mennesker skal kunne bo hjemme lenger, mens de opprettholder god helse, både fysisk og psykisk. Actio EB tilbyr både trening og et egenprodusert spill for hjernetrim. Både godt nettverk av samarbeidspartnere, og tilpasning til Covid-19 situasjonen imponerte juryen fra Kavlifondet, og tok jentene til topps i kategorien Beste sosiale entreprenør. Se Actio EBs pitch for juryen.
Actio EB tok også 2. plass i Beste elevbedrift. -Vi har lært å samarbeide, og vi har funnet ut at det ikke er så farlig å ringe til noen vi vil samarbeide med, sier Thilda Solberg-Hansen, Sara Hansen, Vilde Bjelland, Sara Alasow, Thea Aanes, Mathilde Bäckstrøm, Jina Ahmadnajad og Maryam Hasani.
– Vi har også lært at det er mye jobb med en bedrift, og at det er viktig å fordele arbeidsoppgaver godt når vi er åtte venninner som skal jobbe sammen, avslutter de unge, sosiale entreprenørene
FNs bærekraftsmål i fokus
Re-pack EB, også fra Ingieråsen skole tok 2. plass i Beste grønne entreprenør. De fem jentene i bedriften lager gaveposer for gjenbruk, av redesignede tekstiler som de har samlet inn.
-Gaveposene er miljøvennlige i seg selv, og reduserer i tillegg forbruket av gavepapir, forklarer Andrea Furrevik i Re-pack EB. Se reklamefilm.
Stoler til topps EB fra Risum ungdomsskole i Halden tok 3. plass i Beste grønne entreprenør.
-Vi vil bidra til å redde regnskogen, og vårt overskudd går til Regnskogfondet, forklarer Mari Kleive, Helene Børresen og Aurora Ulseth. -Vi får tak i stoler som skulle vært kastet, og gir dem nytt liv med et malingsstrøk og nye setetrekk, sier jentene i sin pitch for juryen. Alle materialene er overskuddsvarer som ellers ikke ville blitt brukt, og det føles bra å bidra til å nå flere av FNs bærekraftsmål, understreker jentene.
Elevbedrift – lære ved å gjøre!
Elevbedrift er Ungt Entreprenørskap sitt bedriftsprogram for ungdomsskolen. Elevbedrift er en pedagogisk metode som går ut på at elevene, med utgangspunkt i egne ideer, starter en egen bedrift, sammen med en gruppe medelever, som drives over en gitt periode. Verdiskaping, erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet står sentralt i arbeidet med elevbedrift.
-Gjennom skoleåret har både elever og lærere lært ved å prøve, feile og prøve igjen når de har brukt Elevbedrift som undervisningsmetode, sier Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Viken.
-Selv under Coronasituasjonen viser Elevbedriftene en imponerende evne til å samarbeide, kommunisere og tenke kreativt for å tilpasse seg. Dette er viktige ferdigheter som utvikles når elevene får være aktive i læringsprosessen, og helt i tråd med fagfornyelsen, sier Skotland.
Elevbedriften Viken chips EB fra Aremark skole i Aremark kommune deltok i kategorien Sunn mat. De nådde dessverre ikke helt opp denne gangen, men lager fantastisk gode økologiske og litt sunnere potetgull. Se deres pitch for juryen.