Seier til Listolen EB under Fylkesmesterskap for Elevbedrift i Viken
139 elevbedrifter fra hele fylket deltok under årets Fylkesmesterskap i regi av Ungt Entreprenørskap Viken. Listolen EB fra Li skole i Nittedal ble kåret til Beste Elevbedrift. Deres bærekraftige stoler konkurrerer allerede med etablerte aktører i markedet.
Listolen EB fra Li skole ble kåret til Beste Elevbedrift i Viken. Foto: Privat
Hele 3 800 ungdomsskoleelever over hele fylket har drevet Elevbedrift dette skoleåret. Under Fylkesmesterskapet for Elevbedrifter i Viken ble det konkurrert i 11 ulike kategorier. Av de 139 deltagerne, gikk 20 elevbedrifter pr kategori til finale og digitalt intervju med jury, bestående av representanter fra arbeids- og næringsliv over hele fylket. Se alle resultater lenger ned i artikkelen.
Inkluderende arbeidsmiljø gir suksess i markedet
-Vi lager sammenleggbare, bærekraftige, komfortable, tidløse og stilrene stoler, forteller Jakob Sundtvedten, daglig leder i Listolen EB. -Stolene har blitt veldig populære, og vi har allerede solgt så mange at vi har flere på venteliste, forklarer han.
Men hva er så hemmeligheten bak suksessen? – Det var læreren vår som fikk ballen i gang, og så spant det bare av gårde når vi kom på banen, forklarer salgssjef Adrian Værlien. - Vi kjente ikke hverandre fra starten, så vi har lagt mye jobb i å prate med hverandre og finne løsninger sammen. Vi har fordelt arbeidsoppgaver og roller, ut ifra hva vi er best på. Og så har vi tatt hensyn til at noen av oss har ulike lærevansker. -Livet er jo et gruppearbeid, sier Mia Johanne Nygaard, elevbedriftens økonomisjef.
Forberedt på livet
-Vi ser for oss en fremtid i et praktisk yrke, forteller den dyktige gjengen. -Gjennom elevbedriften vår har vi lært ekstremt mye, Nå vet vi hvordan det er å starte og drive en bedrift, tilrettelegge for alle og ta ansvar sammen, forteller de. -Nå er vi klare for å ta dette videre, og lage vår egen sommerjobb. Vi planlegger å produsere flere stoler i garasjen til pappa, avslutter personalsjef Robin Horgen.
Lærer Hanne Starling har brukt elevbedrift som metode over flere år. -Elevbedrift er en praktisk måte å lære på, som forbereder elevene, ikke bare på arbeidslivet, men på livet generelt. På denne måten finner elevene motivasjon for skolearbeidet, når de ser hva skolefagene faktisk skal brukes til, stråler Starling, tydelig stolt over hva elevene har fått til.
Imponerte juryen
-Elevbedriften fordeler oppgaver etter den enkeltes styrker, og klarer dermed å lage et produkt som er konkurransedyktig på nivå med etablerte leverandører. Her har alle ansatte bidratt til suksessen, sier Susanne Folkvang fra Sparebank1 Østfold Akershus på vegne av juryen.
- Elevene i Listolen EB viser stort engasjement og stolthet over produktet sitt og har gode muligheter til å lykkes i markedet. avslutter en tydelig imponert Folkvang.
Ungdom gir fremtidshåp
Årets elevbedrifter gir håp om en bedre fremtid, er den unisone tilbakemeldingen fra de ulike juryene.
-Gjennom mange av disse elevbedriftene gjør ungdommene allerede en forskjell, sier Audun Haglo fra Nexans, på vegne av juryen.
Gjør for hverandre EB fra Kruseløkka skole gikk til topps i kategorien Beste sosiale entreprenør. Elevbedriften driver holdningsskapende arbeid rundt temaene krig og fattigdom hos barn i egen by, og samarbeider direkte med barnehjem i Palestina.
Club Bandanaz EB fra Ramstad skole skaper gode, rusfrie møteplasser for ungdom på egen skole, i dialog med elevråd, skolens ledelse og FAU.
MIR EB fra Askim ungdomsskole produserer armbånd som selges i fine poser, sammen med solsikkefrø. -Mir betyr fred på både ukrainsk og russisk, og solsikke er Ukrainas nasjonalblomst, forklarer Sunniva Olavsrud Viskjer, daglig leder i MIR EB. -Vi vil at Norge skal plante for fred!
Mer aktuelt enn noensinne
-Rundt 750 lærere over hele Viken har brukt Elevbedrift som metode dette skoleåret. Dette gir elevene praktisk tilnærming til alle de tre tverrfaglige temaene i skolen sier Erlend Eggen, Christer Engström og Petter Skotland, lederne i Ungt Entreprenørskap Viken.
-Som vi ser av årets elevbedrifter, er det tydelig at elevene får trening i å arbeide praktisk med både folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap, samt bærekraftig utvikling gjennom sine forretningsideer, fortsetter Eggen, Engström og Skotland.
-Slik verden ser ut nå, er dette mer aktuelt enn noensinne. Dagens unge er morgendagens ledere. Deres fokus på inkludering, samhold og bærekraft tegner godt for fremtiden, avslutter ledertrioen.
Les også
Nominert til Nobels fredspris
Sammen med vårt internasjonale nettverk i JA Worldwide, ble Ungt Entreprenørskap nominert til Nobels fredspris tidligere i år. Les mer om dette her: https://www.ue.no/nyheter/nominert-til-nobels-fredspris/
Beste Elevbedrift
Beste logo
Beste reklamefilm
SoMe-prisen
Beste innovative idé
Beste vare eller tjeneste i markedet
Beste grønne entreprenør
Beste sosiale entreprenør
Beste Spis#MerAvGrøntGrovtogBlått
Beste arbeidsmiljø
Beste samarbeid med arbeids- og næringsliv