Bærekraftig bydel på timeplanen
I dag byttet elever ved Stangnes og Heggen videregående skoler ut skolebøker og tradisjonell klasseromsundervisning med et hemmelig klimaoppdrag.
Kunnskap og innovasjon skal bidra til å løse verdens energi- og klimautfordringer. Gjennom prosjektet «Energi for framtiden» ble dagens ungdommer invitert til å komme med kreative forslag som kan føre utviklingen i riktig retning.
Smarte innovatører trengs overalt
Oppdraget, som er utarbeidet av Enova og Ungt Entreprenørskap, var hemmelig til det ble offentliggjort på innovasjonscampen på Scandic hotell Nordic hall i Harstad.
Etter innledende runde og finalerunde stod Thea Myrland, Ivar Wammer, Thea Sofie Karlsen, Jesse Jun van - Der Berg og Nicoline Pedersen fra Heggen videregående skole i Harstad igjen som vinnere.
Ideen var et leilighetskompleks av norsk furu impregnert i bio-olje, uten skadelige stoffer. På taket var det solcelle og i havet bølgekraftanlegg. Når bygget engang rives kan alt brytes ned til biodiesel. Bygget er isolert med mineralull som har lavere energibruk, og lavere utslipp av klimaglasser, når det blir produsert. Det er mye grøntareal rundt komplekset som omdanner co2 til ren luft. I tillegg er leilighetene basert på et smartsystem som gjør at strømmen brukes når du er der og energibruken reduseres.
Juryen var enig om at Heggen-elevene leverte en flott presentasjon og fin modell og gode tekniske løsninger basert på bærekraft i alle faser av prosjektet. Juryen kom fra lokalt arbeids- og næringsliv; KUPA, Næringsforeningen for Harstad regionen, Yrkesfaglig opplæringskontor Harstad og SpareBank 1 Nord-Norge og utropte gruppa enstemmig til Troms’ vinnere med å gi full pott, hele fem 12’ere!
– Det er dagens unge som skal løse framtidens klimautfordringer i samfunnet og de trenger kunnskap og verktøy for å tenke nytt. I tett samarbeid med lokalt næringsliv skal elevene tenke kreativt hvordan man kan planlegge bærekraftige bydeler der man kan få gode tjenestetilbud, gjerne digitalt og ved hjelp av smarte transport- og logistikk løsninger. Dette gir god læring som er svært relevant for en bærekraftig fremtid i Harstad, sier Anne Grete, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.
Ser etter nyskapende løsninger
Det er tiende året på rad Ungt Entreprenørskap og Enova gjennomfører Energi for framtiden. Juryene bestod av fagpersoner fra lokalt næringsliv.
– Vi har startet ferden mot lavutslippssamfunnet og de som er unge i dag må bringe stafettpinnen videre.
"Gjennom samarbeidet med Ungt Entreprenørskap vil vi inspirere og engasjere de som skal utgjøre framtidens Norge, slik at de ser betydningen av grønn innovasjon."
På den måten tror vi at vi kan påvirke både studievalg, yrkesvalg og andre valg de tar senere i livet. Da øker vi sjansen for at de beste hodene er med på å ta de beslutningene og utvikle den teknologien lavutslippssamfunnet krever, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.