![Norge pa EM](https://www.ue.no/media/news/_392x200_crop_center-center_82_none/Norge-pa-EM.jpg?c=20240705112248)
Finnmarksmat i fremtiden
Om få år kan det være slutt med restauranter og spisesteder i Finnmark
Matbransjen i Finnmark lider i dag store mangler i form av bemanning. Om lag 30 lærlingplasser står i dag tomme, og kan medføre at det om få år kan være slutt på lokale restauranter og spisesteder - om ikke noe gjøres. For å svare på dette behovet har Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark, sammen med Vår Energi AS, gått sammen for å gjennomføre matprosjektet "Finnmarksmat i fremtiden".
![Matuka logo 21](https://www.ue.no/media/stock/_1240xAUTO_crop_center-center_82_none/Matuka_logo_21.png?c=20211108095347)
Matuka 2021
Matuka 2021 går av stabelen i Kirkenes denne uka, med elever fra restaurant- og matfag, og kokk- og servitørfag fra videregående skoler i Hammerfest, Alta og Kirkenes. Under Matuka konkurrerer elevene i hvem som kan trylle frem de beste gastronomiske smaksopplevelsene, som så presenteres for en jury bestående av blant annet matentreprenører, yrkeskokker og politikere. Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal med hjelp av disse lage både forrett, hovedrett og dessert som skal bedømmes. Gjennom uka etablerer elevene grunnlag for kreative- og innovative matretter/produkter i sine egne ungdomsbedrifter.
"Lokale bidragsytere og leverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet. Det er bestandig en opplevelse å se hva slags kokkekunster elevene klarer å finne på."
Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til de aktuelle fagretningene og matbransjen generelt, samt å øke antall ungdomsbedrifter på skolene i Finnmark. Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. "Finnmarksmat for fremtiden" er et tredelt prosjekt, hvor Matuka er den første delen.
![Glade vinnere 2020 fra Alta vgs](https://www.ue.no/media/stock/_1240xAUTO_crop_center-center_82_none/Glade-vinnere-2020-fra-Alta-vgs.jpg?c=20211108094255)
Vinnerne av Matuka 2020 (avbildet) kom fra Alta videregående skole.
Kjennskap til og kunnskap om lokale råvarer kan være det konkurransefortrinnet matbransjen i Finnmark behøver akkurat nå. Derfor er det viktig at neste generasjon matfagsutøvere er klare og motiverte til å utnytte det. Gjennom Matuka og det videre matprosjektet ønsker vi å nettopp sette søkelyset mot Finnmark og de mulighetene som finnes der.
![Norge pa EM](https://www.ue.no/media/news/_392x200_crop_center-center_82_none/Norge-pa-EM.jpg?c=20240705112248)
![Nyhetsartikkel laererkurs 24](https://www.ue.no/media/news/_392x200_crop_center-center_82_none/Nyhetsartikkel_laererkurs_24.jpg?c=20240628094250)
Velkommen til lærerkurs høsten 2024
![IMG 0807 min](https://www.ue.no/media/news/_392x200_crop_center-center_82_none/2636161/IMG_0807-min.jpg?c=20240610144649)