MerSmak 2024 – «De er jo kunstnere»
Med en økende etterspørsel etter kokker og fagfolk innen matfag, står Norge overfor et kompetansegap i matbransjen som må fylles. Matprosjektet MerSmak og Matuka 2024 har som mål å sette fokus på dette problemet i matbransjen gjennom en intensiv uke der entreprenørskap, innovasjon og kreativitet sto på menyen.
Matprosjektet MerSmak
Seks ungdomsbedrifter fra restaurant- og matfagslinjer i Troms og FInnmark deltok på årets prosjekt, og over tre dager fikk de veiledning fra erfarne kokker og representanter fra Ungt Entreprenørskap Arktis, med mål å utvikle kreative retter basert på lokale råvarer.
Prosjektet MerSmak gir en innføring i innovative prosesser på kjøkkenet, hvor elevene oppfordres til å se verdien av å bruke råvarer fra nærområdet. Denne tilnærmingen gir ikke bare praktisk erfaring, men bygger også en sterk kultur for innovativ matproduksjon som kan bidra til å styrke matsektoren både lokalt og nasjonalt.
Kokkekamp
Over tre dager fikk elevene eksperimentere med utradisjonelle ingredisenser, lokale råvarer og kreative begrensninger, som kulminerte i en egenomponert treretters meny som ble presentert foran en erfaren i jury i "kokkekamp". Juryen lot seg imponere over det høye nivået elevene leverte i kokkekampen, og bekreftet at ungdommene virkelig kan vise at de er både kreative og innovative på kjøkkenet.
"Jeg tror det er med på å trygge ungdommen i det de skal gjøre fremover. De er jo kunstnere, de skal få lov til å spire og vokse, så jeg syns det er viktig at de får lov å øve seg"
Juryen besto av personer fra bransjen: Rita Slettum/Landsstyret Norske Kokkers Landsforening (NKL), Petter Markussen/ Opplæringskontoret og NKL, Natalie Lorentzen/SMAK-festivalen Tromsø, Ruben Abrahamsen/BAMA og Preben Sørensen /kokkelærling og tidligere deltaker av Matuka.
Vinnermenyen
18 retter seneres skulle det likevel kåres én vinner av kokkekampen. FCL UB fra Ishavsbyen VGS gikk seirende ut med følgende meny:
Forrett: Blomkålsuppe
Blomkålsuppe toppet med kantareller, lilla blomkål og hjemmelagde brødkrutonger.
Hovedrett: Pannestekt Laks
Laks serveres med persillerotpuré og fiskesaus, garnert med smørstekt rosenkål og syltede rødbeter.
Dessert: "Apple Love"
Applecrumble med Lovehearts, servert med eplekompott, salt karamellsaus og hjemmelaget vaniljeis.
Teamprisen
I tillegg ble "Teamprisen" delt ut til ungdomsbedriften som gjorde en jevn innsats over alle tre dagene. Prisen ble vurdert ut fra kriterier relater til samarbeid og kommunikasjon i gruppa, bærekraft på kjøkkenet og hygiene på gruppas stasjon. Ishavsbyen Catering UB ble belønnet med Teamprisen av juryen for deres jevne innsats og evne til å fremsnakke hverandre.
Matuka 2024 og MerSmak-prosjektet representerer viktige tiltak for å møte utfordringene i matbransjen. Ved å gi ungdom tilgang til praktisk erfaring og kunnskap om både matfag og entreprenørskap, bidrar slike initiativer til å inspirere flere unge til å vurdere en karriere innen matfag. Prosjektet setter fokus på verdien av lokal matkultur og bærekraftig produksjon, noe som vil bidra til å bygge en sterk og innovativ matsektor i Norge for fremtiden.
Matuka er en del av matprosjektet MerSmak og gjøres mulig i samarbeid med Blåfondet v/ Troms fylkeskommune og Blått Undervisningsfond v/ Finnmark fylkeskommune.