Fant en løsning på mikroplast i havet

Jentene fra ungdomsbedriften MicroWash UB har funnet en løsning på problemet med utslipp av mikroplast fra syntetiske tekstiler fra vaskemaskinen.

Gjennom arbeidet med ungdomsbedrift har fem jenter fra Trondheim fått en smakebit på arbeidslivet. De har fått øynene opp for økonomifag, de har overvunnet frykten for å ta opp telefonen og de har møtt på motgang- uten å gi opp.

Bilde av ungdomsbedrift

Plast i havet er et alvorlig miljøproblem i dag, og i Norge slippes det årlig ut 810 tonn mikroplast fra syntetiske tekstiler fra vaskemaskinen. Jentene fra ungdomsbedriften MicroWash UB har jobbet beinhardt det siste skoleåret for å finne en løsning på problemet. Produktet deres er så innovativt at de vant Bærekraftprisen under NM for ungdomsbedrifter. Reisen mot mål har vært både utfordrende og lærerik.

Motivasjon og motgang


De fem jentene Ingeborg Solvoll, Jenny By, Cecilie Uttian, Sofie Broum og Dina Flått har jobbet hardt med ungdomsbedrift for å realisere produktet sitt, en tank som filtrerer ut mikroplast fra vaskemaskinen. Det har vært et lærerikt år, og en innholdsrik opplevelse med opp- og nedturer. De hadde tidlig et mål om å kutte utslippet av mikroplast fra vaskemaskiner, men etter flere møter med næringslivet forstod de at det ville bli vanskelig å finne en løsning på problemet. Jentene måtte tre ut av komfortsonen sin, kontakte folk i næringslivet og håndtere reelle utfordringer.

I utgangspunktet hadde vi tenkt å utvikle en filterløsning som hadde porer, men så fikk vi beskjed om at det ikke ville fungere. Etter mye motgang var vi nær ved å gi opp. Men så kom vi i kontakt med Hans-Petter Faaness, og han hjalp oss med å utvikle vår nåværende løsning, som baserer seg på fysiske lover. Vi lærte at det er utrolig viktig å fortsette å ta kontakt med næringslivet, og at man må være åpen for flere løsninger som kanskje fungerer bedre enn det man opprinnelig hadde tenkt, sier Cecilie Uttian, fra MicroWash.

Fra praksis til teori


Gjennom arbeidet med ungdomsbedrift har ungdommene jobbet med økonomi og regnskap, og skrevet forretningsplan. Arbeidet har gitt dem muligheten til å se hvordan skolefagene kan brukes i det virkelige arbeidslivet. Plutselig ble noen av de ellers kjedelige fagene spennende, og skolearbeidet ble en fritidsaktivitet. Jentene møttes etter skoletid og jobbet både kvelder og helger. Det praktiske arbeidet med ungdomsbedriften fikk en positiv smitteeffekt på resten av skolearbeidet. Nå ser de verdien av skolefagene, og hvordan de kan overføres til arbeidslivet.

— Jeg pleide ikke å like økonomi så godt, men nå har jeg nesten bare økonomifag. Det er veldig motiverende å få jobbe praktisk med fagene, fremfor å ha vanlig tavleundervisning. Og så var det overraskende å se at man kan trekke det man lærer i ungdomsbedriften, inn i teorien på skolen, sier Uttian.


33827931848 689c87384d 5k
Ungdomsbedriften Microwash vant bærekraftprisen under NM for ungdomsbedrifter 2019, her sammen med prisutdeler Marcus Bruns, bærekraftsjef i Storebrand.

Innovative ungdommer med sterk stemme

Ungdomsbedriften vant bærekraftprisen under NM for ungdomsbedrifter, og juryen fra næringslivet synes bedriften har funnet en helt ny og overraskende løsning på et stort, globalt miljøproblem. De fem jentene fikk også presentere produktet sitt til kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som mener at næringslivet trenger nysgjerrige og engasjerte ungdommer som vil løse samfunnsproblemer.

— Vi trenger flere arbeidsplasser, og vi vet at mange ungdommer som har jobbet med ungdomsbedrift etablerer bedrifter. Samfunnet har behov for unge folk med erfaring og gjennomføringskraft, sier Sanner.

Engasjementet rundt ideen og alle de positive tilbakemeldingene har vært en sterk motivasjon for jentene. Nå ser de for seg å starte et AS.

— Vi har lært å bli mer selvstendige, og vi har fått oppleve hvordan man kommer i kontakt med næringslivet. Jeg hatet å snakke i telefonen før, men nå gjør det meg ingenting å ringe rundt til fremmede, sier Uttian.

— Jeg har også blitt tryggere på å si ting mer direkte. Nå tør jeg å si hva jeg mener, jeg tør å krangle mer, smiler hun.