Brøttum barne- og ungdomsskole med den energiSMARTeste ideen
Hvilke nye oppfinnelser kan bidra til at vi bruker mindre strøm? Med utgangspunkt i denne utfordringen har 6.- og 7.-klassinger i Innlandet jobbet fram kreative løsninger, gjennom deltakelse i Ungt Entreprenørskap sitt undervisningsopplegg EnergiSMART.
SMART er et program fra Ungt Entreprenørskap som går ut på at elevene skal kartlegge utfordringer, jakte på ideer og utvikle kreative løsninger. EnergiSMART er en variant av programmet som er utviklet i et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Innlandet og Gudbrandsdal Energi. Her handler problemstillingene om strøm og elektrisitet, og elevene får bruke kreativiteten sin til å tenke ut nye ideer som vil bidra til at vi bruker mindre strøm. Opplegget går over tre dager der de jobber med å velge idé, bygge en prototype av den og til slutt presentere. En idé fra hver klasse har blitt sendt inn til fylkeskonkurransen i EnergiSMART, der tre av de deltakende skolene har blitt premiert.
Vil bruke sand til oppvarming
Juryen, som har bestått av representanter fra Ungt Entreprenørskap Innlandet og Gudbrandsdal Energi, lot seg imponere av elevenes engasjement og kreativitet. Etter en grundig vurdering ble juryen enig om å utrope ideen «Solsand» fra Brøttum barne- og ungdomsskole som årets energiSMARTeste idé!
Vinnergruppen fra Brøttum har utviklet en helt unik idé, som juryen aldri hadde hørt om før. Ideen går ut på å bygge et slags drivhus i tilknytning til et vanlig hus. I drivhuset er det et bånd som ruller kontinuerlig. Båndet er drevet av solkraft og dekket av sand som blir varmet opp av sola. Sanden faller ned i en tank som holder på varmen lenge, før sanden heies opp igjen og ruller over båndet på nytt. Varmen fra tanken kan brukes inne i huset.
"Innlandets EnergiSMARTeste idé skoleåret 2023/2024 har fokus på energifangst og -lagring, og benytter seg av den største kilden til energi vi har; nemlig sola. Ideen kan ha en betydelig effekt på strømforbruket, og den er innovativ og nyskapende ved at den kombinerer eksisterende løsninger på en ny måte. Løsningen skiller seg fra de andre bidragene og modellen viser på en god måte hvordan ideen er tenkt å fungere. Vinneren er «Solsand» fra Brøttum barne- og ungdomsskole. Gratulerer!"
Heier på innovasjon og ung skaperkraft
Undervisningsopplegget EnergiSMART er utviklet som en del av et treårig prosjektsamarbeid med Ungt Entreprenørskap Innlandet og Gudbrandsdal Energi.
"Vi i Gudbrandsdal Energi er veldig stolte av vårt samarbeid med Ungt Entreprenørskap. Det var sendt inn mange gode ideer til EnergiSMART i år, og vi skulle gjerne sett at enda flere meldte seg på. Ideene viser at det jobbes godt med programmet på skolen, og at elevene får en god forståelse av hvordan man kan jobbe med strømforbruket og strømvaner. Årets vinner leverte i tillegg det lille ekstra og traff godt på alle kriterier i konkurransen."
Motivasjon gjennom konkurranse
Flere av de innsendte bidragene handler om at konkurranser kan motivere til strømsparing. Juryen lot seg overbevise av dette, og både andre- og tredjeplassen gikk til ideer som har et konkurranseelement i seg.
Andreplassen gikk til Bagn skule og motivasjonsdinosauren Dino. Tanken bak denne ideen er at strømsparing skal bli en morsom felles aktivitet for hele familien. Hvert familiemedlem har sin Dino, og målet er at den skal bli så grønn som mulig. Mye skjermtid og lang dusjing er eksempel på aktiviteter som vil gjøre Dino-en rød, og det blir dermed en intern konkurranse i familien om å ha den grønneste Dino-en.
"På andre plass finner vi en EnergiSMART idé som har fokus på motivasjon og gode holdninger fra ung alder. Juryen synes ideen er leken og morsom, og tror den har potensiale til å redusere strømforbruket i familier ved at barn og voksne blir engasjert et felles prosjekt som handle rom å spare strøm. Vi gratulerer Motivasjonsdinosauren DINO fra Bagn skule med 2. plassen i årets EnergiSMART!"
Rollsløkken skole i Hamar kommune stakk av med den siste pallplassen i årets konkurranse. Deres løsning er en dusj som er koblet sammen med en vannturbin. Dusjen har en timer og en tavle der både dusjtid og vanntemperatur registreres, slik at man kan ha konkurranse både internt, og med naboen. Under sluket er det montert en vannturbin som lager strøm.
"Det er levert inn mange gode dusjløsninger, men denne skiller seg ut siden den bruker konkurranse som motivasjon for adferdsendring. I tillegg har gruppen laget en flott modell som illustrerer ideen, og de presenterer tankene sine på en forståelig og god måte. Gratulerer med tredjeplassen Konkurransedusj fra Rollsløkken barneskole!"
Gratulerer med flott innsats, både til prisvinnerne og de andre deltakende skolene i årets EnergiSMART!
Er du lærer for en 6. eller 7. klasse i skoleåret 2024-2025? Du kan allerede melde interesse for å delta på EnergiSMART ved å fylle ut dette skjemaet. Du kan også ta direkte kontakt med UE-rådgiver i din region.