Gode resultater for Innlandet i NM for ungdomsbedrifter
NM for ungdomsbedrifter 2020 er historie – et NM som for første gang ble arrangert digitalt. Innlandet deltok med totalt 13 ungdomsbedrifter i ulike kategorier. Elevene tok de nye rammebetingelsene på strak arm og leverte dokumenter, filmpitcher og videointervju av svært god kvalitet.
Norgesmester i forretningsplan
I kategorien Beste forretningsplan ble det seier til Innlandet! Sæterdugul UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs gikk helt til topps og imponerte juryen med sin grundige forretningsplan, som beskriver hvordan de vil etablere en tapasrestaurant med fokus på lokale råvarer og tradisjoner.
Juryen la vekt på følgende i sin begrunnelse:
"Denne bedriften har utviklet et spennende konsept som benytter og skaper verdier i hele lokalsamfunnet. Forretningsplanen har kvalitet i alle ledd, er ryddig og oversiktlig med mye informasjon, samtidig som den er presis. Planen bærer preg av en grundighet hvor alle elementene er kvalitetssikret gjennom samarbeid og kontakt med et bredt nettverk. Juryen gleder seg til å besøke vinneren av Beste forretningsplan sommeren 2021 og nyte lokalprodusert mat."
Lærer for Sæterdugul UB, Irene Karin Pedersen Nystuen var naturlig nok strålende fornøyd og stolt over det elevene har fått til. De planlegger å feire seieren når elevene er tilbake på skolen neste uke.
På pallen i regnskap
Innlandet kom også på pallen i kategorien Beste regnskap. Motus UB fra Hamar katedralskole har gjort en god og grundig jobb med regnskapet sitt, og ble belønnet med tredjeplass.
Dette var juryens begrunnelse:
"Ungdomsbedriften har et ryddig og oversiktlig regnskap med god bilagshåndtering, avstemming og sluttregnskap. Juryen vil spesielt trekke fram god dokumentasjon av salgene. Dette ved at hvert salg ikke bare er dokumentert med faktura, men at ungdomsbedriften også underbygger salget med oppdragsavtaler."
Motus UB går medier og kommunikasjon og driver med film- og flerkameraproduksjon. De har tatt oppdrag med å filme bl.a. konserter, reklamer, operaforestillinger og idrettsarrangement.
Innlandets NM-deltakere
Følgende ungdomsbedrifter representerte Innlandet i NM:
Råppstokken UB, Nord-Østerdal vgs
Bestemors arv UB, Nord-Østerdal vgs
SafeCharge UB, Nord-Østerdal vgs
Concrete sitting UB, Elverum vgs
Møbelsnekkerne UB, Elverum vgs
SupplyIT UB, Skarnes vgs
Litt på kanten UB, Jønsberg vgs
Motus UB, Hamar katedralskole
Larimar UB, Gjøvik vgs
Grønn Box UB, Vinstra vgs
Scrunchie UB, Vintstra vgs
Lesjaspelet UB, Vinstra vgs
Sæterdugul UB, Nord-Gudbrandsdal vgs
Hvilke kategorier de deltok i, var avhengig av resultatene fra Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Innlandet.
Seks av bedriftene tok seg videre til finalerundene og ble intervjuet av juryen via Zoom. I tillegg til de to nevnte, som endte på pallen i hver sin kategori, var Bestemors arv UB i to finaler (regnskap og HR), mens SafeCharge UB kom til finalen i Størst verdiskapingspotensial.
I kategorien Beste ungdomsbedrift deltok Råppstokken UB og Concrete Sitting UB.
Skaperglede og fremtidstro
I år måtte ungdomsbedriftene hive seg rundt og løse oppgaver på en helt ny måte, både inn mot Fylkesmesterskapet og mot NM. Under turbulente tider ser man ofte stor grad av kreativitet og skaperglede, og det har vi sett mange gode eksempler på denne våren. Ungdomsbedriftselevene har sammen, men fra hvert sitt hjemmekontor, jobbet med å sende inn dokumenter, bilder og filmer.
– Jeg er utrolig imponert over elevenes og lærernes innsats i arbeidet opp mot NM, sier Karin Rønning, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet. – Det er helt utrolig hva de har fått til i en vanskelig periode uten vanlig skolegang og mulighet til å møtes på skolen.
– Gjennom arbeidet med Ungdomsbedrift lærer elevene om kreativitet, samarbeid og problemløsning – og de lærer å holde ut og prøve på nytt selv om de ikke lykkes i første forsøk, fortsetter Rønning. - Dette er kompetanse som vil være viktig i fremtidens arbeidsliv, og som har vært viktig når alt nå ble endret frem mot NM. På kort tid har de snudd seg rundt og funnet kreative og gode løsninger. Fremtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser.
Dette skoleåret har mer enn 1000 elever i de videregående skolene i Innlandet deltatt i programmet Ungdomsbedrift. De har etablert og drevet bedrift med lærer som veileder og en mentor fra lokalt næringsliv. Grunnlaget for bedriften er elevenes egne ideer, basert på en prosess med idé- og produktutvikling. Les mer om programmet her.