Inspirasjon og påfyll for entreprenørskapslærere fra Innlandet
Entreprenørskapslærere fra Innlandet har denne uken tilbrakt to dager på Hoel gård i Ringsaker, for faglig påfyll, diskusjoner og erfaringsutveksling.
Menneskelige relasjoner, mestring og lagbygging var gjennomgående tema for samlingen. Både foredragene og diskusjonene mellom deltakerne handlet mye om hvordan vi kan skape en trygg og inkluderende kultur og få det beste ut av folka vi har rundt oss.
Våre superkrefter kan ta oss «over norm»
John Hammersmark, kjent som Kapteinen i Kompani Lauritzen, formidlet en rekke betraktninger, meninger og råd rundt hva som skal til for at både individer og samarbeidet mellom dem skal fungere optimalt. Han la vekt på at vi mennesker har en superkraft i oss, og at vi klarer å hente den fram dersom vi øver og lærer oss å fokusere på det som er viktig.
Hammersmark er opptatt av at vi må stille tydelige krav til elevene, og at dette er en forutsetning for å oppleve mestring, men det må gjøres med kjærlighet og omsorg.
Mange ser på Tropp 3 som sendes på TV i disse dager, og det var ekstra gøy når en av deltakerne dukket opp på samlingen. Ole Baldishol bor på nabogården til Hoel, og benyttet anledningen til å stikke innom når Kapteinen var på besøk.
Jakten på det gode laget
Roger Finjord er kjent fra idretten, men også kjent for sine foredrag som handler om menneskelige relasjoner, det å ta vare på hverandre og bygge lagfølelse. Roger snakket engasjert om betydningen av å høre til, og om det viktige klappet på skuldra både som ung elev og voksen arbeidstaker. Kombinasjonen av humor og seriøsitet så ut til å slå godt an hos deltakerne på samlingen! Finjord har selv erfart hvor viktig rolle lærerne har, og mente at "de beste lederne går rundt i norske klasserom".
"Det er ditt ansvar at dine kollegaer drar hjem og gleder seg til å møte deg igjen!"
Blomstrende bedrifter fra Innlandet
Tre bedrifter fra Innlandet ble presentert for lærerne. Først ute var Bjørn Fjellstad fra Vestre. Han snakket mye om de samme temaene som Hammersmark og Finjord var opptatt av, nemlig menneskene og betydningen av å bygge kultur innad i bedriften. Vestre jobber for å bli verdens mest bærekraftige møbelprodusent, og Fjellstad har ledet selskapet gjennom store skritt mot mer effektiv og bærekraftig drift for å sikre økt internasjonal vekst.
Trine Fjøsne fra Stanger gård og Marianne Olssøn fra Hovelsrud gård er sammen med Hoel gård representanter for et (bokstavelig talt) blomstrende næringsliv på Nes og Helgøya, der lokal identitet og naturlige råvarer står i fokus. De delte sine refleksjoner rundt det å utvikle ideer som de virkelig tror på, og verdiene som ligger til grunn. Stanger gård satser på produksjon av pioner, mens Hovelsrud er godt kjent for sine økologiske kyllinger, som bl.a. er å finne hos noen av Norges beste restauranter. Trine Fjøsne har for øvrig også en fersk erfaring med å være mentor for en ungdomsbedrift, og delte noen nyttige refleksjoner rundt dette.
Fokus på psykisk helse
UE Innlandets rådgiver i Fjellregionen, Janken Baalsrud, har det siste halvåret brukt en del av stillingen sin til å se nærmere på koblingene mellom psykisk helse og UEs programmer. På lærersamlingen var dette satt opp som tema, både med presentasjon og workshop.
Janken måtte dessverre bli hjemme, men Rikke Breiby, vår nye rådgiver i Kongsvinger-regionen, tok sats og hoppet sporty rett inn i oppgaven. Hun tok oss gjennom noen funn fra Ung data-undersøkelsen, samt noen betraktninger om hva vi kan gjøre, med hovedbudskapet «det er ikke så mye som skal til». Hun viste også noen konkrete eksempler fra UEs arbeid, bl.a. en film om Tirelux EB fra Trøndelag.
I tillegg til presentasjoner og foredrag fikk lærerne diskutere og utveksle erfaringer gjennom ulike gruppearbeid. Mange tema ble berørt, som kreativitet, idéutvikling, gruppesammensetning, gruppedynamikk og motivasjon.
Stor takk til alle deltakerne for positive og konstruktive bidrag i diskusjoner og erfaringsdeling!