HAVets beste innovatører!

Denne våren har Ungt Entreprenørskap sammen med VARD, NTNU Ålesund, Fagskolen i Møre og Romsdal og Havspeilet invitert alle 9. klassinger og vg1-elever i fylket til HAVutfordringen.

Nærmere 1000 elever var påmeldt Innovasjonscampen fra hele fylket. Over noen dager har de jobbet intenst med å løse tre ulike havutfordringer næringslivet har presentert for dem. Elevene skulle komme opp med ideer til

1) hvordan vi kan utnytte havets energi på en bedre måte enn vi gjør i dag

2) hvordan vi kan ta i bruk havet for å sikre økt livskvalitet, trivsel og helse for mennesker, natur og/eller samfunn, eller

3) finne løsninger tilknyttet bærekraftmål 14; livet i havet.

3

HAVutfordringen er gjennomført i regi av Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, med erfarne og kunnskapsrike samarbeidspartnere i ryggen. Fra dem har elevene fått læringsmateriell som de har brukt i løsningen av oppdraget. Alle aktørene har sterk relasjon til havet: VARD, Fagskolen i Møre og Romsdal, NTNU i Ålesund og Havspeilet.

Fellesnevneren; havrommet, og synet på ungdom som en særdeles viktig ressurs for regionen.

1

Vinneren av HAVutfordringen vg1 ble Eco-Net ved Naturbruk på Stranda videregående skule - De sikret et bidrag på 10.000 kroner til klassekassa.

Deres ide går ut på å redusere spøkelsesgarn ved å ha en gps peiler festet med auto flyteelement festet på garnet. Dette er som en stor ballong som blåser opp og flyter opp til vannoverflaten etter det har gått cirka 10 dager. Da blir eieren varslet og må komme å hente garnet.

"Dette er egentlig en enkel løsning på et veldig stort problem! Det er nyttig både for det private og for næringen og kan absolutt realiseres!"
Ronny Opsjøn Langset, Juryleder vg1 og verftsdirektør VARD Langsten
MFF0590
MFF0621
MFF0245
MFF0467
MFF0158
MFF0025

Vinneren av HAVutfordringen 9.klasse – sikret et bidrag på 10.000 kroner til klassekassa! Power Screw– fra Midsund ungdomsskule stakk av med seiren.

En innovativ måte å utnytte havets energi, og samtidig ta hensyn til livet i havet. Ideen deres går ut på å feste en stor skrue under bruer for å dra nytte av havenergien, samtidig som den ikke forstyrrer båttrafikk da den festes mellom stolpene. Energien blir gjort om til elektrisk energi og frakta til land, hvor det utnyttes til lading av el-biler.

Dette var en godt gjennomtenkt ide, hvor elevene har tenkt bærekraft i alle ledd. Den konkrete målgruppen, med strøm til elbiler, gjør i løsningen genial i følge juryen, og de så løsningen også svært realiserbar.

"Ungt Entreprenørskap er brobyggeren mellom skole og næringsliv, og i det ligger en forpliktelse om å framheve de fantastiske mulighetene som finnes i vårt regionale næringsliv. Elevene som har besøkt Vard Langsten i dag har fått et innblikk i hvilken kompetanse vi trenger i framtidens næringsliv. Ungdommene må gjerne reise ut av fylket for å studere og jobbe, men vi lar dem ikke reise uten at de vet hvilke fantastiske muligheter som finnes i vårt regionale næringsliv."
Lars Øyvind Baltzersen, Daglig leder Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal

Vi er svært glade for at så mange skoler ønsket å finne nye løsninger for hvordan vi kan utnytte og ta vare på havet. Vi vil også gi en ekstra takk til VARD som åpnet verftet for oss, og sørget for en strålende dag for både elever, lærere og arrangører!

Vi er imponerte over kreativiteten og engasjementet elevene har vist– og håper å se igjen flere av deltakerne i våre andre programmer til høsten!