Hvordan kan vi sikre en bærekraftig eiendomsutvikling?

Fagskolen i Møre og Romsdal studiested Ålesund har denne uka gjennomført sin første Innovasjonscamp!

40 førsteårsstudenter fra bygg og anlegg, maskinteknikk og elektro har gjennom fire dager fått bryne seg på bærekraftig eiendomsutvikling, i oppdraget gitt av Bauta Group.

IC Fagskolen Plakat liggende 1

Oppdraget var som følger:

Kom med en innovasjon (produkt/tjeneste/konsept) som bidrar til at Bauta Group kan utvikle bærekraftige bosteder og hytteprosjekt med tilnærmet null fotavtrykk.

Innovasjonscampen ble sparket i gang med praktiske øvelser for å lære å tenke utenfor boksen, etterfulgt av foredrag knyttet til tema. Studentene fikk et innblikk i framtidens energibehov fra Tafjord Kraft, klimakoordinator fra Statsforvalteren snakket om behovet for naturforvaltning og reduksjon i klimaavtrykk, og oppdragsgiver Bauta Group fortale om hvordan de jobber for en bærekraftig eiendomsutvikling.


Oppdraget ble presentert for studentene, og i løpet av de neste dagene fikk de veiledning og nyttige råd fra mentorer fra lokalt næringsliv, de laget prototyper av løsningene sine, jobbet med forretningsmodell og de fikk øvd seg på hvordan lage en overbevisende salgspresentasjon. Innovasjonscampen ble avsluttet med at studentene fikk pitche sine idéer til en jury bestående av erfarne personer fra næringslivet. Etter mange diskusjoner valgte juryen ut de aller beste løsningene og kåret 1.-, 2.- og 3.-plass.

Vurderingskriteriene var knyttet til bærekraftighet, innovasjon og gjennomføringsgrad og 1.plassen gikk til ideen om “Grønne boliger for eldre”. Studentene hadde tatt for seg alle tre dimensjonene av bærekraft; klima- og miljø, økonomisk og sosialt, noe som ble sterkt vektlagt av juryen.


Det er gledelig å se at fremtidens arbeidstakere ser at for å kunne jobbe med bærekraftig eiendomsutvikling må man tenke samarbeid på nye måter. Det går ikke an å snakke om “mitt og ditt vann”, det må tenkes helhetlig, livsløp og sirkularitet.


En spennende uke med solid innsats, høyt engasjement og nyskapende løsninger er over.

Framtiden er lys og innovativ på Fagskolen Møre og Romsdal.

IC fagskolen MR
Øverst: prototypen til vinnergruppa. Venstre: Juryen bestod av Heidi Nakken fra ÅKP (f.v.), Gjermund Kvernmo Langset fra Bauta Group, Inger Synnøve Remme fra Ålesund kommune og Olve Godø Sæther fra Fagskolen. Høyre: Vinnergruppe som mottar 1.premien.