Julebrev 2023
Historier og høydepunkter fra høsten 2023
Året 2023 er snart til ende. Vi har hatt en spennende høst med mye aktivitet, og team UEMR har fartet rundt i hele fylket. Her kan du lese litt mer om hva denne høsten har hatt å by på:
SMART
Hele 905 elever i Møre og Romsdal har allerede hatt SMART dette skoleåret! Elevene har fått utfordret kreativiteten sin og evnen til å samarbeide, og de har kommet fram til mange innovative og spennende løsninger på problemene sine. Vi har gjennomført SMART i to ulike varianter; Hverdags-SMART og First Lego League SMART. Etter nyttår skal vi også i gang med SMART Sjømat, både i Romsdal og på Sunnmøre, og vi skal gjennomføre pilot-prosjekt med det helt nye SMART Attvin. Det blir bra!
Vi takker for godt samarbeid med lærerne som har gjennomført SMART så langt dette skoleåret og vi håper på like mye SMART-aktivitet neste semester!
Elevbedrift
Så langt har elevbedriftsåret satt nye rekorder! Hele 760 elever har hatt EB-kick off denne høsten og 370 elever er hittil registrert med elevbedrifter. Det gjennomføres mye bra arbeid i elevbedriftene i ungdomsskolene rundt omkring i fylket, både barnepass og dyrepass, gjenbruk av klær, handle- og pantetjeneste, produksjon av armbånd med oppmuntrende ord, aktiviteter for barnehagebarn og for eldre, salg av egenfiska fisk, og mye, mye mer. Planlegginga av regionsmesterskapene til våren er allerede startet og vi håper på å avslutte elevbedriftsåret med et brak i april.
Inspirasjonssamling for ungdomsskolelærere
7.-8. september møttes 25 lærere fra hele fylket i Molde for elevbedriftssamling. På denne samlingen kurset vi lærerne i elevbedriftsmetoden, og gav dem mulighet til å bygge nettverk på tvers av skolene. Dette ble et inspirerende og hyggelig møte med kjekke lærere i fylket vårt. Tilbakemeldingene på inspirasjonssamlingen var gode og vi håper å gjøre dette til en årlig samling for både nye og erfarne EB-lærere.
Ungdomsbedriftene i fylket er godt i gang
Over 400 elever i fylket har registrert Ungdomsbedrift i 2023! Vi er imponerte over forretningsideene elevene har kommet opp med, arbeidet de har lagt ned og problemene de har gått inn for å løse.
I løpet av høsten har vi hatt 52 Ungdomsbedrifter gjennom ulike kurs og tilbud, fra kick-off av Ungdomsbedrifter til syretesting av forretningside og IA-kurs. Takk for god innsats fra både elever, lærere og våre fantastiske samarbeidspartnere i arbeids- og næringsliv!
AquaCurtain UB ved Stranda vidaregåande skule er også valgt ut som en av syv i landet som skal delta i det europeiske prosjektet EuroNext Blue Challenge dette skoleåret! Konkurransen går ut på å finne en innovativ løsning for å løse en utfordring innen den blå økonomien. Vi ønsker de lykke til!
Inspirasjon og faglig påfyll for UB-lærere i fylket
Magien oppstår når vi møtes! 7. og 8. november samlet vi 17 fantastiske lærere som driver med Ungdomsbedrift under Innovasjonsfestivalen i Åndalsnes. Sammen utforsket vi viktige temaer som relasjonsbygging, sterke team, bærekraftig praksis og erfaringsdeling blant UB-lærere. Vi føler oss veldig heldige som får samarbeide med lærere som er ligger i front på å forme fremtidens endringsagenter, innovatører og verdiskapere.
Nytt økonomiprogram i videregående skole
Ungt Entreprenørskap har i høst lansert et helt nytt og oppdatert program for elever i videregående skole: ØkonoMIN. Gjennom programmet jobber elevene i en økonomiapp der de skal gjøre aktive valg når det kommer til fremtidig forventet inntekt, gjeld, bolig, forbruk m.m., som så vil påvirke deres mulighet til å spare til bolig. 50 rådgivere i Sparebanken Møre er nå klare for å dra ut i skolene i Møre og Romsdal!
Er du interessert i besøk hos klassen din? Les mer om påmelding og de første gjennomføringene i fylket her: ØkonoMIN
Leder for en dag
Vi er så heldige og ha mange dyktige studenter og elever som driver student- og ungdomsbedrift i fylket vårt! 6. og 7. november fikk Mikael Heian Frølandshagen, fjorårsstudent ved NTNU i Ålesund, og Margrethe Bergem Janbu, elev ved Innovasjon og ledelse på Molde videregående, delta på «Leder for en dag». «Leder for en dag» er et årlig initiativ av Ungt Entreprenørskap, som gir unge verdifullt innblikk i en toppleders rolle og typiske arbeidsdag. Sammen med 27 andre unge ledertalenter fra hele landet, skygget de hver sin toppleder i norsk næringsliv. Mikael fikk følge Helge Eide, fungerende administrerende direktør i KS, og Margrethe tilbragte dagen med Morten Borge, konsernsjef i Ferd. Les mer om deres erfaringer her.
Unge innovatører tenker nytt innen byutvikling i EU-finansiert prosjekt
Hva gjør byene attraktive for de unge? Og hvordan skal vi drive byutvikling på en klimanøytral måte? Disse spørsmålene jobbet studenter og elever ved Fagskolen Møre og Romsdal, studiested Ålesund og Ålesund videregående skole med å finne løsninger på i september. Da gjennomførte vi de første Innovasjonscampene i Ålesund i det EU-finansierte prosjektet ReValue.
Temaene for innovasjonscampene var “Bærekraftig byggeplass og “Uimotståelig hverdagsby”. Både elevene og studentene kom opp med spennende ideer og løsninger. Vinnergruppene presenterte ideene sine for den administrative ledergruppen og ordfører ved Ålesund kommune, der de imponerte sterkt.
Innovasjon i Praksis – vi utvider tilbudet
Denne høsten har vi utvidet tilbudet med Innovasjon i Praksis, og i tillegg til 100 studenter fra sykepleie og IT har også 40 vernepleierstudentene ved Høgskolen i Molde gjennomført det nye intraprenørskapsprogrammet vårt for høyere utdanning.
Innovasjon i Praksis (IiP) har nå blitt et nasjonalt program i Ungt Entreprenørskap, og i oktober kom 9 UE-rådgivere fra hele landet for å være med på “Train the trainer” - vårt nye interne opplæringsprogram for IiP. I tillegg til faglig opplæring, med prosess og struktur, fikk de være med som studenter på høstens gjennomføring.
Studenter i hele fylket
580 studenter fra Høgskolen i Molde og Fagskolen Møre og Romsdal studiested Ålesund har vært gjennom våre programmer denne høsten! Over jul kommer også NTNU Ålesund og Høgskolen i Volda i gang med Studentbedrifter og Innovasjonscamp, og Høgskolen i Molde skal i gang med sine aller første Studentbedrifter på nyåret. Vi er veldige glade for at alle de høyere utdanningsinstitusjonene ser verdien av våre programmer for å få mer innovasjon, intraprenørskap og entreprenørskap i høyere utdanning!
Fra læring til næring
Tidligere i høst fikk vi besøk på kontoret av Navaria AS. De hadde ungdomsbedrift i 2022, og har nå tatt steget videre og etablert aksjeselskap. Dette året jobber de med å videreutvikle konseptet sitt, og de var innom kontoret og vi fikk teste prototypen. Det er veldig moro å se at ungdomsbedriftsåret kan inspirere til å satse videre, og vi glede oss til å følge Emma, Synne og June i årene framover!
Viktige datoer å merke seg for neste år:
Regionsmesterskap Elevbedrift: Sunnmøre 16. april, Romsdal 17. april, Nordmøre 18. april
Fylkesmesterskap Ungdomsbedrift: onsdag 13.mars 2024
Fylkesmesterskap Studentbedrift: tirsdag 23.april 2024
Norgesmesterskap Ungdomsbedrift: 6.-7.mai
Norgesmesterskap Studentbedrift: 6.juni
Du kan lese mer om våre programmer og tilbud her: Tilbud skoleåret 23/24 - Møre og Romsdal
Med ønske om ei god jul og et nyskapende nyttår til alle elever, lærere og samarbeidspartnere!
Hilsen teamet i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal