Julebrev fra team Møre og Romsdal

Året 2022 nærmer seg slutten. Vi har hatt en aktiv høst med mye morsomme aktiviteter på programmet. Her kan du lese litt mer om hva denne høsten har hatt å by på.

SMART

SMARTe elever finner du på mellomtrinnet

Denne høsten har vi gjennomført SMART i tre ulike varianter; Hverdags-SMART, SMART Remidt og SMART–First Lego League. 700 mellomtrinnselever har fått oppleve mestring og skaperglede gjennom varierte dager hvor de får lete etter utfordringer og utvikle løsninger og prototyper. Gjennom samarbeidet vårt med First Lego League i Ålesund har vi fått lære mange elever på sunnmøre innovasjonsprosess, som de har tatt med seg inn i innovasjonsprosjektene sine. I finalen i år var det hele 800 deltagere fra ulike skoler på Sunnmøre! På Nordmøre har SMART Remidt gitt elevene mulighet til å fokusere på utfordringer knyttet til miljø og bærekraft, og hvordan vi kan lage SMARTe løsninger på disse. Vi er imponert over alle de innovative løsningene som elevene kommer fram til!

EB1

Elevbedrift - engasjerte og motiverte lærere høster engasjerte og motiverte elever

Vi ser tilbake på en høst med mye action rundt om på ungdomsskolene i fylket vårt. Litt reisevei har ingenting å si når man får møte blide, engasjerte og nysgjerrige elever. Rundt 350 ungdomsskoleelever har vært med på kick off for elevbedrifter, og enda flere skal være med over jul. Det er så mange spennende elevbedrifts-ideer i år, og vi gleder oss til vi skal møte alle igjen på elevbedriftsmesse til våren.

Laererkurs EB

Vi ser at engasjerte og motiverte lærere høster engasjerte og motiverte elever. Vi har møtt mange av dem og vi vet at det fortsatt finnes enda flere i fylket vårt! Denne høsten har vi derfor gjennomført seminar for elevbedriftslærere på Nordmøre, Romsdal, Ålesundsregionen og på Søre Sunnmøre. Seminaret var for både erfarne, nye og nysgjerrige lærere med et mål om å inspirere og motivere til mer entreprenørskap og samarbeid med lokalt næringsliv. I år var det særlig fokus på lærere som har valgfag og arbeidslivsfag. Tilbakemeldingene fra de som deltok var at dette var både nyttig og motiverende.

UB HO 4

Året der mange flere elever på Helse- og oppvekstfag fikk starte Ungdomsbedrift!

Helse- og oppvekstfag er et av programområdene der vi har sett et potensiale for mer entreprenørskap, og vi er derfor glade for at det i år er flere skoler som har sett Ungdomsbedrift som en god undervisningsmetode også på dette programområdet. Vi håper å få med oss enda flere skoler med HO i året som kommer!

Bildet er fra Åndalsnes Aktivitetsklubb UB som inviterte alle 4.-7. klassinger i hele Rauma kommune til julefest i desember. Det kom nærmere 200 unger! Med tombola, en rekke aktiviteter og kiosk så ble dette en stor suksess med svært fornøyde unger og ungdommer.

IAHR kurs for Ungdomsbedrifter

"Alle sine stemmer må bli hørt, før noe bestemmes" - IA/HR kurs for Ungdomsbedrifter

Vi er opptatt av at menneskene i ungdomsbedriftene skal trives og yte sitt beste, og for å kunne yte sitt beste må de ansatte i UB-en få være med på å diskutere viktige beslutninger og valg for bedriften. Derfor var i glad for at vi i år igjen i samarbeid med NAV Arbeidslivssenter Møre og Romsdal kunne arrangere kurs i inkluderende arbeidsliv og Human Resources. I løpet av tre dager deltok 140 elever i videregående skole fra Nordmøre, Romsdal og Sunnmøre på kurs. Disse elevene er fremtidens arbeidskraft og vi er glade for å få bidra til å ruste dem til arbeidslivet.

DSC00476

Samling for UB-lærere på Innovasjonsfestivalen på Åndalsnes

Under Innovasjonsfestivalen på Åndalsnes i november hadde vi samling for UB-lærere, der alle fikk faglig påfyll og dele erfaringer. Det kom både erfarne og helt ferske UB-lærere. Det ble en lærerik samling, der vi fikk gode tilbakemeldinger på hvordan vi best kan tilrettelegge for lærerne, og lærerne fikk gode innspill til hvordan organisere og planlegge undervisning der entreprenørskap ligger til grunn.

Etter å ha hatt lærersamling på Innovasjonsfestivalen for 2. år på rad må dette kunne sies å bli en tradisjon – og vi håper derfor at alle UB-lærere setter av datoene 7.-8. november 2023.

Arne og Siri pressebilde 1 5

Årets entreprenørskapslærer

Prisen for Årets entreprenørskapslærer gikk i år til Siri Løvaas og Arne Rusten Syltevig, som begge er lærere på Innovasjon og ledelse ved Molde videregående skole.

Lærerne har i en årrekke arbeidet systematisk og målrettet med å trene unge mennesker til å se muligheter og gjøre noe med dem. De motiverer elevene sine til innovasjon og verdiskaping, er opptatt av kreative prosesser og ideutvikling, og oppfordrer elevene til å omgjøre egne ideer til handling gjennom å etablere ungdomsbedrifter. Lærerne viser hvordan lokalt arbeids- og næringsliv kan integreres i skolehverdagen, slik at elevene opplever relevans i fagene de har på skolen.

Design uten navn 3

Leder for en dag

Hver høst får ledertalenter fra Ungdoms- og studentbedrifter delta på det nasjonale arrangementet «Leder for en dag», hvor de får følge toppledere en hel arbeidsdag. I år var det Aurora Røkke Hagevold fra Molde vgs. og Daniel Kvithyll Mundal fra Atlanten vgs. som fikk delta på høstens høydepunkt.

"Jeg har fått innsikt innen så mange spennende områder og blitt tilført ny kompetanse rundt lederrollen. Leder for en dag gav absolutt mersmak til lederrollen." Sa Aurora Røkke Hagevold etter den innholdsrike dagen der hun fulgte Trond Fladvad, daglig leder i Storebrand.

DSC00364

Tidligere Ungdomsbedrift videre i NæringsTeft

Noen ganger tar Ungdomsbedrifter med seg ideen og bedriften sin videre. En av fjorårets Ungdomsbedrifter gjør nå nettopp dette; Under semifinalen i Sparebanken Møres Næringsteft skulle 50 grundere ned til 12 semifinalister, som skal kjempe om 1 million kroner i finalen 16. mars. Rett før jul ble det klart at Navaria UB fra Molde vgs. gikk videre, og har dermed sikret seg 50 000. Vi gratulerer og ønsker dem lykke til i den videre konkurransen!

Kopi IC 22 2

Innovasjonscamp med 500 studenter

I september hadde vi Innovasjonscamp for Høgskolen i Molde, med både studiested Molde og Kristiansund. 500 studenter, 30 personer fra lokalt arbeids- og næringsliv, 3 dager og 85 gode ideer om hvordan skape et levende sentrum i byene. Studentene jobbet i grupper med bærekraft, kreativitet og hvordan gjøre byene mer attraktive. Takk til flotte samarbeidspartnere og mange engasjerte studenter.

DSC00506

Innovasjon i Praksis – et nytt intraprenørskapsprogram for høyere utdanning

I høst har vi jobbet videre med utviklingen av vårt nye program for høyere utdanning, kalt Innovasjon i Praksis. I november hadde vi gjennomføring av Innovasjon i Praksis med 132 sykepleiestudenter og 2 IT-studenter fra Høgskolen i Molde. I løpet av fire uker jobbet studentene med ulike reelle helselogistikkutfordringer, og hvordan de kan løse disse. «Vi har fått tid til å ikke bare se problemene, men også til å komme opp med faktiske løsningsforslag», sa en av studentene da vi spurte om de så verdien av at også sykepleiere lærer seg metoder for innovasjon.

Et spennende og nyttig undervisningsprogram som vi gleder oss til å jobbe videre med sammen med resten av organisasjonen vår. Det skaper en sterk brobygging mellom utdanning og arbeidsliv, og gir viktig trening av entreprenørielle ferdigheter for studenter som snart skal ut i jobb.

Vi i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal ønsker alle elever, lærere og samarbeidspartnere en god jul og et godt nyttår, så sees vi igjen på nyåret!

Viktige datoer for neste år:

Fylkesmesterskap Ungdomsbedrift onsdag 15.mars 2023

Fylkesmesterskap Studentbedrift torsdag 13.april 2023