ReValue Innovasjonscamp: Kreative og bærekraftige idèer for Ålesund sentrum
Gjennom prosjektet ReValue skal Ålesund, sammen med åtte andre europeiske havnebyer, utforske og dele erfaringer om hvordan man best skal jobbe med klimanøytralitet og attraktivitet i byutvikling. En sentral del av prosjektet er samarbeidet mellom de offentlige aktørene og privat næringsliv. Spesielt viktig er samarbeidet med lokale aktører og involvering av de unge.
Ungdom i sentrum for fremtidens byutvikling
I andre runde av ReValue Innovasjonscamp samlet vi 124 engasjerte 9.-klassinger fra Kolvikbakken ungdomsskole. Elevene fikk i oppdrag fra Ålesund kommune å utvikle innovative og klimanøytrale ideer som kan forvandle Kiperviktorget eller Dronning Sonjas plass til attraktive oppholdssteder for ungdom. Med oppgaven som inspirasjon kastet elevene seg inn i en prosess hvor de fikk veiledning og inspirerende møter med lokale aktører.
Les mer om ReValue-prosjektet og Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal sin rolle her:
Kick-off på Terminalen – en energisk start
Innovasjonscampen startet med et kick-off på Terminalen, hvor elevene fikk innsikt i prosessen og ble inspirert av lokale aktører fra både arbeids- og næringsliv. Byutvikling, miljøhensyn og innovative løsninger sto sentralt, og elevene fikk et verdifullt innblikk i hvordan de kan tenke bærekraftig og kreativt.
Byvandring: Kreativiteten blomstrer i bygatene
Etter kick-off på Terminalen la elevene ut på en byvandring gjennom Ålesund sentrum, der de besøkte de aktuelle stedene for oppdraget. I tillegg møtte de representant fra Ålesund Sentrumsforening i Kommandosentralen inni Byfjellet hvor de fikk høre om Ålesund før, nå og i fremtiden. De besøkte også Destinasjon Ålesund/Sunnmøre sitt kontor og fikk innsikt hva Ålesund kan tilby fra et turismeperspektiv. Byvandringen inkluderte også et møte med Ålesund rulleforening i skatehallen. Denne turen ga dem et godt grunnlag for idéutvikling og inspirerte dem til å se på oppdraget med nye øyne.
Mentoroppfølging, pitchekurs og lærerinnsats
Onsdag fikk elevene besøk av engasjerte mentorer fra Ålesund kommune og Sørsida Utvikling, som veiledet dem gjennom idéprosessen. Torsdag arrangerte vi i Ungt Entreprenørskap et pitche-kurs ved skolen, hvorpå elevene jobbet videre med å ferdigstille løsningsforslag og prototyper, og forberede pitcher til finalen. Gjennom hele campen har lærerne ved Kolvikbakken ungdomsskole vært uvurderlige – de har orientert, veiledet og støttet elevene i prosessen, og har bidratt sterkt til at alle kom i mål med sine løsninger.
Finaledagen: Kreativitet og klimanøytrale løsninger i fokus
Fredag 8. november ble finalen avholdt i Bystyresalen i Ålesund, hvor 21 grupper presenterte sine løsninger for juryen. Kultursjef Oskar Skulstad åpnet med en tale om viktigheten av å inkludere unge stemmer i byutviklingen. Tre dyktige elever fra 10. trinn ved Kolvikbakken ungdomsskole holdt også en liten konsert. I tillegg fikk elevene, i sann UE-ånd, bryne seg på en kreativ oppgave som endte i en liten konkurranse.
Etter fremføring av 21 imponerende pitcher, og nøye vurdering av løsningsforslag fra den dyktige juryen ble tre vinnere kåret:
1. plass: Interpool, med idéen om å etablere en park med overgang over veien til et havnebad, som kan varmes opp ved hjelp av fjernvarme fra nærmeste forbrenningsanlegg.
2. plass: Lystorget, med idéen om å gjøre parkeringsplassen under Kiperviktorget om til Laser tag-bane, og etablere en basketballbane som kan fungere som skøytebane på vinterstid på plassen.
3. plass: Container Café, med idéen om å bruke gamle containere til å starte opp en ungdomsstyrt kafé. Kaféen vil også tilby utlån av utstyr til basketballbane og bordtennisbord, som de foreslår å etablere på området.
Et unikt og lærerikt avbrekk
Elevene oppsummerer Innovasjonscampen som lærerik, spennende og annerledes enn vanlig skole. De trekker frem gleden ved å samarbeide, skape noe nytt, og utfordre seg selv til å tenke innovativt. Flere beskriver dagene som engasjerende, aktive og morsomme – en unik opplevelse av samhold og utvikling i hjertet av Ålesund.
Takk til deltakere og bidragsytere
Innovasjonscampen samlet ungdom, lærere, mentorer og lokale aktører i en felles innsats for bærekraftig byutvikling. Vi er svært imponerte over de kreative løsningene elevene har kommet med, og ser frem til å se hvordan ungdommenes ideer kan inspirere fremtidens Ålesund!
Veien videre: Ungdommens ideer kan bli virkelighet
Nå skal Ålesund kommune gå grundig gjennom alle de kreative forslagene fra Innovasjonscampen. Hvem vet – kanskje flere av disse idéene vil bli en del av byens fremtidige planer? Det råder i alle fall bred enighet blant de involverte i denne runden av ReValue Innovasjonscamp, at disse elevenes visjoner for Kiperviktorget og Dronning Sonjas plass vil kunne bidra sterkt til en mer bærekraftig og ungdomsvennlig by.