Sommerbrev 2022
Historier og høydepunkter fra et skoleår fylt med samspill og skaperglede.
Med bærekraft i fokus
En av årets nyheter til Ungdomsbedrifter i videregående skole har vært kurspakken “Bærekraftig bedrift”. I samarbeid med United Future Lab Norway og Møre og Romsdal Fylkeskommune har vi laget en kursserie med verktøy som skal gjøre bærekraft mer håndgripelig for ungdommene, og sørge for at Ungdomsbedriftene tar bærekraft på alvor. Som en oppstart på bærekraftsfokuset vårt i år arrangerte vi Ungdommens bærekraftkonferanse i starten av september, i samarbeid med The North West.
Full fres på FM UB
Endelig kunne vi arrangere fysisk Fylkesmesterskap Ungdomsbedrift igjen, i år på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund. Over hundre engasjerte elever med lærere fra helet fylket deltok. 50 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv bidro ved å lese forretningsplaner, se videopitcher og gjennomføre intervjuer digitalt og på stand. Navaria UB fra Romsdal vgs. ble, med sin ide som har som mål å redusere antall grunnstøtinger blant fritidsbåteiere, fylkets beste Ungdomsbedrift. De deltok, sammen med tre andre UBer fra Romsdal vgs. og Spjelkavik vgs., på årets NM på Gardermoen.
Innovasjons i praksis
140 sykepleiestudenter har denne våren vært med på piloten "Innovasjon i praksis" i faget Helselogistikk, teknologi og innovasjon ved Høgskolen i Molde. I samarbeid med Helse Møre og Romsdal og Helseinnovasjonssenteret fikk studentene over tre uker jobbe med reelle helselogistikkutfordringer som de skulle finne nye løsninger på, gjennom veiledning fra både praksisfeltet og lokalt næringsliv. Prosjektet ble en stor suksess som skal videreføres allerede fra høsten av.
Marint kollagenpulver gikk av med seieren som Norges beste studentbedrift
MMEDS SB fra NTNU Ålesund gikk av med seieren under årets NM Studentbedrift i Oslo i juni. Tre sterke studentbedrifter gikk videre fra Fylkesmesterskapet ved NTNU Ålesund og representerte fylket i NM. MMEDS SB skal representere Norge i EM i Tallin 12.-14. Juli. Vi gleder oss stort til å følge bedriften til Europas største entreprenørskapsevent.
Brukte elevbedriftsmetoden for å lære elevene mer om bærekraft
320 elever ved Bergmo ungdomsskole har denne våren fått prøvd ut metoden elevbedrift for å jobbe med temaet bærekraft. Elevene har fått god kjennskap til hva bærekraft er, og de har fått erfaringer i å definere utfordringer og komme med løsninger på disse. Innovasjon, nyskaping, samarbeid og problemløsning har blitt satt på timeplanen, og gjennom Bærekraftsuka har alle elevene på hele skolen jobbet med å utvikle sine bedrifter. Det hele resulterte i en utstilling av alle ideene rundt omkring på skolen.
SMARTsjømat
SMARTsjømat er et pilotprosjekt på oppdrag fra kostholdsprogrammet Fiskesprell, med mål om å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. I samarbeid med lokalt næringsliv og Hofseth Int. har vi fått både fagfolk og gode råvarer inn i klasserommet. Elevene har gjennom SMART-metoden utviklet egne kreative retter med laks, med vekt på at retten skal være spennende og fristende for barn og unge. En kjempesuksess som vi gleder oss til å prøve ut mer til høsten.
Personlig økonomi i vinden som aldri før
Dette skoleåret har over 1300 ungdomsskoleelever i Møre og Romsdal gjennomført «Økonomi og karrierevalg». Dette er en dobling fra skoleåret 19/20! Over 1100 elever på videregående skole har gjennomført «Sjef i eget liv», også det en vesentlig økning fra tidligere år. Begge programmene gjennomføres i samarbeid med Sparebanken Møre, og vi er så glade for å ha de med på laget. Eksperter på personlig økonomi koblet sammen med Ungt Entreprenørskap sin pedagogikk viser seg å være en etterspurt kombinasjon.
JA Worldwide nominert til Nobels fredspris
Vi i Ungt Entreprenørskap er utrolig stolte over å bli nominert til Nobels fredspris sammen med vårt internasjonale nettverk i JA Worldwide. I mer enn 110 land gir vi unge kompetanse og ferdigheter til å bygge fremtidens samfunn. Det er en stor ære å få anerkjennelse for at vårt arbeid bidrar til en mer fredelig verden.
Ny strategi på timeplanen
Teamet i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal avsluttet skoleåret på nettverkssamling i Fredrikstad sammen med hele organisasjonen vår. I 3 dager fikk vi jobbe sammen våre 100 kollegaer fra alle fylker i hele landet om hvordan vi best kan «inspirere unge til å tenke nytt og skape verdier» også i tiden fremover. Vi er på vei inn i en ny strategiperiode, og vi ser frem til å nå ut til enda flere elever, lærere og næringsliv, slik at vi sammen kan være med å bygge fremtidens kompetanse.
Vi vil med dette takke for dette skoleåret, og ønsker alle våre samarbeidspartnere en god sommer. Vi kan skilte med over 8000 elevtreff dette skoleåret, hvor blant annet over 700 mellomtrinnselever har gjennomført SMART, over 500 ungdomsskoleelever har hatt elevbedrift og over 500 studenter har gjennomført Innovasjonscamp! Møre og Romsdal gjorde det også sterkt under NM Ungdomsbedrift, med hele 10 priser fordelt på våre fire UBer. Vi er sikre på at vi med dette har vært med på å hjelpe barn og unge i vårt fylke til å lære seg å se muligheter, og gjøre noe med dem.
GOD SOMMER
Hilsen Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, v/daglig leder Lars Øyvind Baltzersen