Sommerbrev 2023
Historier og høydepunkter fra skoleåret 22/23
Vi nærmer oss sommerferie med stormskritt og ser tilbake på et rekordår med skaperglede, mestring og entreprenørskapsånd.
SMART
1400 elever i Møre og Romsdal har gjennomført SMART-programmet vårt i løpet av skoleåret 2022/2023. I flere av kommunene våre har vi hatt SMART-gjennomføringer for alle elevene på et årstrinn. I SMART har vi ulike tema. Den mest vanlige er Hverdags-SMART, i tillegg har vi hatt SMART-ReMidt, i samarbeid med miljøselskapet ReMidt. Vi har hatt SMART-First Lego League, et samarbeid med Newton og Ålesund kommune, som setter fokus på innovasjonsdelen i FLL. Vi har i samarbeid med Hofseth Int. gjennomført SMART-sjømat, der vår samarbeidspartner har vært med oss i klasserommet og levert førsteklasses laks til prosjektet. Alt i alt et godt SMART-år der flere elever enn noen gang tidligere har løst utfordringer gjennom kreativitet, idéjakt og samarbeid.
Regionmesterskap Elevbedrift
Elevbedriftsåret har vært innholdsrikt, og vi har utrolig mange dyktige lærere og elever som har vist hva som er mulig å få til i elevbedrifter på ungdomsskolen.
Vi ble virkelig imponerte og stolte da det i april var duket for historiens første regionmesterskap for elevbedrifter i fylket. Rundt 170 elever fra ulike skoler deltok på de tre mesterskapene i Molde, Kristiansund og Ålesund. Etter bli-kjent-opplegg og pizzalunsj på starten av dagen, fikk spente og engasjerte elever vise fram elevbedriftene sine på stands. Det ble en minnerik dag for alle oppmøtte, både elever, lærere, publikum og oss UE-ansatte.
Etter så vellykkede regionmesterskap ser vi allerede frem til neste års begivenheter. Da håper vi enda flere elevbedrifter får mulighet til å delta!
IA/HR kurs for Ungdomsbedrifter
Dette skoleåret var vi igjen så heldige å samarbeide med NAV Arbeidslivssenter Møre og Romsdal om å tilby kurs i inkluderende arbeidsliv og HR til ungdomsbedrifter. I løpet av tre dager høsten 2022 fikk 140 elever fra hele fylket lære om spilleregler i arbeidslivet, samtidig som de fikk jobbe med egne mål og handlingsplaner for å skape godt arbeidsmiljø i sine ungdomsbedrifter. Ekstra gøy var det da Balance UB fra Molde vgs. vant prisen for Beste HR-bedrift under Norgesmesterskap Ungdomsbedrift i juni.
Fylkesmesterskap Ungdomsbedrift
Den 15. Mars 2023 deltok 30 Ungdomsbedrifter og nær 200 elever fra videregående skoler fra hele fylket på Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter. Elevene viste stor grad av kreativitet og skaperglede, og hadde mange spennende forretningsideer. Bærekraftig fuglemat, resirkulerte bordbrikker, digital plattform for å bygge bro mellom generasjoner, låsemekanismer til avfallsdunker og multifunksjonelle kjøkkenredskap var noen av ideene elevene presenterte.
Over 50 aktører fra næringslivet deltok i juryarbeidet både før og under Fylkesmesterskapet. Juryene lot seg inspirere av morgendagens helter, som viste stor grad av engasjement. Det ble kåret vinnere i 15 kategorier, og fire av bedriftene vant gullbillett til Norgesmesterskapet for Ungdomsbedrift.
Norges mest Bærekraftige Ungdomsbedrift kommer fra Møre og Romsdal
Norgesmesterskap Ungdomsbedrift gikk av stabelen 27 – 28.april i Lillestrøm. Der møttes landets 71 beste ungdomsbedrifter, deriblant fire fra Møre og Romsdal for å vise frem sine ideer på stand, i intervju med jury og via scenepitch. Det ble delt ut 14 prisen, der bl.a. ungdomsbedriften Balance UB fra Molde vgs. i Møre og Romsdal tok førsteplassen i Bærekraftsprisen og Beste HR-bedrift.
Mot innspurten av skoleåret arrangerte vi, i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune og en rekke lokale bedrifter, Camp Circular: digital innovasjonscamp for vgs-elever. Etter en skoleturné med fagforedrag satte neste 350 elever i gang med utfordringen om å bruke kreativitet og nyskaping til å finne løsninger for å sikre en mer sirkulær fremtid.
Elevene formidlet sine ideer til juryen via en idébeskrivelse og videopitch. Juryen bestod av representanter fra Møre og Romsdal Fylkeskommune, Spilka Building Solutions, Nordnesgruppen, Tingvoll Ull, Wonderland, Molde kommune og Roadtech. De fikk en tøff jobb med å vurdere de 14 bidragene som ble sendt inn av klassene. Elevene viste stor grad av innovasjon og nytenkning i løsningene sine, og juryen var sterkt imponert. Under den digitale finalesendingen 15. Juni ble 1SRA-klassen fra Akademiet Ålesund vgs kåret som vinnere av campen med løsningen BRUKBART. De vant også hele 10 000 kr til klassekassen. 1STA-klassen fra Spjelkavik vgs tok 2.plass og 1IL1-klassen fra Molde vgs tok 3.plass.
Rekordmange nytenkende studenter
Nesten tusen studenter har vært gjennom våre program i høyere utdanning dette skoleåret! Gjennom progresjonsløpet med Innovasjonscamp, Innovasjon i Praksis og Studentbedrift sørger vi for å bygge kompetanse for framtiden ved at studenter får lære gjennom å erfare innovasjonsprosesser. I år har også Fagskolen Møre og Romsdal, studiested Ålesund, vært med for første gang, og alle de høyere utdanningsinstitusjonene i fylket vårt har nå et samarbeid med Ungt Entreprenørskap. Neste skoleår får enda flere studenter mulighet til å delta i våre program, og vi skal blant annet gjennomføre Innovasjon i Praksis både på Fagskolen og på vernepleie ved HiMolde, i tillegg til på sykepleie. Vi gleder oss allerede!
Søppelbøtta Åge vant Fylkesmesterskap Studentbedrift
EasyWaste SB fra NTNU Ålesund vant med sin søppelbøtte “Åge” årets FM SB. Sammen med Akrida SB representerte de Møre og Romsdal i NM i Oslo i juni. Blant 21 deltagende studentbedrifter på NM stakk våre bedrifter av med hele to priser. EasyWaste SB vant prisen for Beste HR-bedrift, mens Akrida SB tok hjem seieren som Beste sosiale entreprenør. Styret i vår moderorganisasjon JA Worldwide var også tilstede under NM SB, og fikk knytte nettverk med studentene og gjort ekstra stas på arrangementet.
Vi styrker laget
Denne våren har vi forsterket laget med tre nye medarbeidere som vil være med å sikre økt satsing på entreprenørskap neste skoleår. Kristine Oda Walderhaug Sæther startet hos oss i mai, og vil ha ansvaret for videregående skoler på Sunnmøre. De siste årene har Kristine vært hos Framtidslaben, hvor hun sammen med privat næringsliv, offentlige aktører og akademia har hatt fokus på bærekraftig samfunnsutvikling. Grunnskoleteamet på Sunnmøre forsterkes med Jannike Døving Veiberg. Jannike er lærer med 13 års erfaring, og har selv gjennomført elevbedriftsprogrammet fra lærersiden. Vi har også fått med oss Anniken Mohn Sten på teamet denne våren. Hun er student i Volda, og vil jobbe deltid ved siden av studiene. Anniken er innflyttet student fra Asker, og har tidligere vært trainee hos Ungt Entreprenørskap Viken. Vi gleder oss til å få de nye godt om bord i sine nye roller!
Noen kommer til, mens andre skal videre på nye eventyr. Ane Marte Hammerø har hatt et 2-årig engasjement hos oss, og starter fra høsten i ny jobb som lærer ved Helse- og oppvekstfag ved Rauma videregående skole. Vi ønsker Ane Marte lykke til, og vi gleder oss til å møte henne som ungdomsbedriftlærer til høsten!
GOD SOMMER
Hilsen Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, v/daglig leder Lars Øyvind Baltzersen
Nysgjerrig på hvilke aktiviteter vi tilbyr kommende skoleår? Sjekk ut: