God sommer fra oss i UE Møre og Romsdal!

Det nærmer seg sommerferie for de aller fleste! Vi gleder oss over rekordhøy aktivitet i året som gikk, og viser her noen høydepunkter fra skapergleden og kreativiteten vi har sett dette skoleåret.

RM EB SM redigert 13 min

Mange SMARTe elever i fylket

Totalt har 1, 834 barneskoleelever i Møre og Romsdal gjennomført ideverkstedet SMART dette skoleåret! Flere samarbeidskommuner har valgt å gjennomføre SMART som et fellesprosjekt hvor barneskolene i kommunen samles under presentasjonsdagen for en felles avslutning på prosjektet. Det er veldig kjekt at vi i UE også kan bidra til å skape slike arenaer på tvers av skolene ute i kommunene.

I tillegg har vi hatt flere SMART-gjennomføringer med ulike tema dette skoleåret.

SMART sjomat

En sjønær SMART-pilot

2024 ble kick-startet med full aktivitet hos fire 6.-trinn i Molde kommune. Pilotprosjektet SMART Sjømat ble gjennomført i samarbeid med Salmon Center Molde. Her fikk elevene lære om laksens anatomi og om havnæringen og alle deres utfordringer og muligheter. I tillegg utviklet de sine egne lakseoppskrifter som de laget på skolekjøkkenet. Gruppa med den beste lakseretten fra hver skole gikk videre til kokkekampfinalen på Salmon Center sine lokaler i Molde sentrum, hvor en jury bestående av fagfolk kåret hovedvinneren. Dette var et veldig morsomt prosjekt, og elevene så ut til å storkose seg i prosessen!

20240409 105542 min

Gjenvinning i vinden for 4.-trinn

UE Møre og Romsdal har nylig inngått et samarbeid med renovasjonsselskapet Attvin på Sunnmøre, samtidig har vi et lignende samarbeid med ReMidt på Nordmøre. Undervisningsoppleggene SMART Attvin og SMART ReMidt retter seg mot 4.-trinn i de respektive regionene. Over 4 dager skal elevene lære om avfallshåndtering og gjenbruk, dra på besøk til et lokalt gjenvinningsanlegg, samt finne nye og kreative måter å gjenbruke ting som ikke blir brukt mer i hjemmet, og komme opp ideer som kan løse søppelproblematikken i fremtiden.

I april gjennomførte vi en vellykket pilot av SMART Attvin, hvor 4.-trinn ved Flisnes deltok med sine 49 elever. Nå i mai fikk 4.-klassingene på Sande, Meisingset, Tustna, Rensvik, Tredal, Mo og Nordlandet gjennomføre SMART ReMidt. Vi er imponerte over de innovative og kreative løsningene, og tilbakemeldingene fra elevene var at dette var både gøy og læringsrikt å være med på.

I oktober kjører vi SMART Attvin for fullt, og da vil 4.-klasser rundt om i Attvin sine kommuner kunne melde seg på. SMART ReMidt vil bli arrangert til våren igjen. Vi sender ut informasjon om påmelding til de aktuelle skolene rundt skolestart. Takk til Attvin og ReMidt for at de sammen med oss setter søkelys på dette viktige temaet for framtida. Vi i UE gleder oss til det videre samarbeidet!

Resirkulering inn i skolen - aesby.no


RM EB SM redigert 13 min

Dobling av antall elever med elevbedrift!

I år har vi hatt en solid økning i antall elevbedrifter her i fylket, og ca 750 elever i ungdomsskolen har trent på samarbeid og kreativitet i egne elevbedrifter. Vi synes det er topp at flere lærere ser verdien av å bruke elevbedrift som metode i undervisningen. Under Regionsmesterskapene i Ålesund, Molde og Kristiansund samlet vi dobbelt så mange elever som i fjor. Over 350 ungdomsskoleelever fra 76 unike elevbedrifter deltok, og det de viste oss av gode ideer og skaperglede gir framtidstro!


FMUB

Sirkulære løsninger på Fylkesmesterskapet i Ungdomsbedrift

51 ungdomsbedrifter, over 250 elever og over 50 jurymedlemmer deltok på Fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i mars! Denne dagen fikk de vist frem resultatene av det de har jobbet med dette skoleåret; idéutvikling, markedsundersøkelser, forretningsmodeller, arbeidsmiljø og produksjon av egne produkter m.m. Ungdommen har et klart fokus på å finne gode løsninger på både store og hverdagslige problemer, som også helst skal komme til gode for planeten vår. Sirkulærøkonomi var et gjennomgangstema, og vi var virkelig imponerte over alle forretningsideene som ble vist frem på stand.

NMUB

Sterke ungdomsbedrifter på NM

Hele 331 eleverer fordelt på 67 ungdomsbedrifter deltok i Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter i mai. Vi hadde med oss fire spennende ungdomsbedrifter fra Møre og Romsdal som viste frem det de har jobbet med gjennom videopitch, konkurransebidrag, scenepitch og intervju på stand. Flere av bedriftene fra Møre og Romsdal var blant de nominerte i priser som Beste regnskap og Bærekraftprisen, og Skinne UB fra Molde vgs ble Norgesmestere i konkurransen "Beste regnskap"! Vi takker elevene og lærerne bak BRUKBART UB, Terra Design UB, Deep Sleep UB og Skinne UB for en fantastisk innsats, og UE Norge for et inspirerende arrangement.


900 elever løser HAVutfordringene!

I vår inviterte vi alle 9.trinn og vg1-klasser i fylket til å delta på fylkesdekkende, digital Innovasjonscamp; HAVutfordringen. 26 vg1-klasser, 18 niendeklasser, til sammen 900 elever, var påmeldt campen med hav som tema. Gjennom to uker jobbet de med tema havets energi, livskvalitet i relasjon til havet og bærekraftsmål 14: Livet i havet. Elevene imponerte med forslagene, og gjorde ikke jobben lett for juryen. Tre 9.klasser og tre vg1-klasser kom til finalen ved VARD sitt verft i Tomrefjord 14. juni, og Midsund skule og Stranda vgs gikk av med seieren med ideene Power Screw og Eco-Net.

Vi er så glade for samarbeidet vi har fått til med NTNU i Ålesund, Fagskolen i Møre og Romsdal, Havspeilet og VARD. Ikke minst vil vi takke VARD for en stor innsats, både inn mot og på selve finaledagen ved VARD Langsten. Vi får til mer sammen!

Ung byutvikling gjennom ReValue

Gjennom det EU-finansierte prosjektet ReValue skal Ålesund sammen med åtte andre europeiske havnebyer utforske og dele erfaringer om hvordan man best skal jobbe med klimanøytralitet og attraktivitet i byutvikling. I prosjektperioden skal vi i UE arrangere tre Innovasjonscamper, med mål om å involvere de unge og bygge bro mellom skole og næringsliv. Dette gjør vi blant annet sammen med de andre lokale aktørene i prosjektet; Ålesund kommune, NTNU, Sørsida Utvikling, Teatret Vårt, Aggregat Kunstnerfellesskap og AugmentCity. Første campen gjennomførte vi i september med Sørsida Utvikling som oppdragsgiver.

I etterkant av første Innovasjonscamp, har Ålesund kommune nå etablert et grøntområde på Sørsida i Ålesund sentrum, og tatt med flere av innspillene fra ungdommen inn i videre planlegging av bydelen. Til høsten skal vi gjennomføre en ny ReValue-Innovasjonscamp, og vi har fått med oss Kolvikbakken ungdomsskole sitt 9.-trinn med 124 elever som deltakere. Oppdragsgiver i den kommende runden er Ålesund kommune.

Hvis ungdommen fikk bestemme byutviklinga - aesby.no

Dette må til for at ungdom skal bruke byen mer - smp.no


Okono MIN 4 portal

Nesten 3000 elever med personlig økonomi på timeplanen

Personlig økonomi i skolen har fått mye oppmerksomhet det siste året. Da er det gledelig å se at mange får mulighet til å lære om dette i økonomiprogrammene vi har i samarbeid med Sparebanken Møre her i fylket. Over 1000 elever har gjennomført det nye programmet vårt for videregående, ØkonoMIN, og 1850 ungdomsskoleelever har hatt Økonomi og karrierevalg dette året!


DSC06250

Soundfence til topps i Fylkesmesterskapet for studentbedrifter

Soundfence SB fra NTNU i Ålesund ble vinnerbedriften under årets Fylkesmesterskap for studentbedrifter. Forretningsideen deres består av en enhet som skal holde hjort, elg og rådyr vekk fra jordbruksområder. Juryen var svært imponerte over årets studentbedrifter, men Actio SB fra Høgskolen i Molde (HiM) og CLAIM SB fra NTNU i Ålesund, sammen med Soundfence SB, trakk de lengste stråene, og gikk videre til NM for studentbedrifter.


Vi er ekstra imponerte over HiM som for første gang har hatt studentbedrift, og det er veldig gledelig at studentbedriften Actio ble etablert som resultat av vernepleierstudentes gjennomføring av det nye UE-programmet Frontrunner.


Team UEMR 24 2

Team UE Møre og Romsdal 2024/2025
I april styrket vi laget med to nye medarbeidere.

Kristine Ausen har startet hos oss på kontoret i Molde. Hun vikarierer for Lovise og skal være med oss frem til sommeren 2025. Hennes bakgrunn er innen forretningsutvikling, startups og sosialt entreprenørskap.

Ann-Helen Giske Lund har startet hos oss som grunnskole-ansvarlig på kontoret i Ålesund. Hennes bakgrunn er fra læreryrket og vi er så glade for å ha styrket teamet vårt i Ålesund.

Nå tar teamet en velfortjent sommerferie, men gleder oss veldig til høsten og nye oppdrag!

GOD SOMMER


Hilsen oss i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal

Nysgjerrig på hvilke aktiviteter vi tilbyr kommende skoleår? Sjekk ut tilbudene her