Ungdomstrinnet i Oslo 2024-2025

UE OM EB Andre Nesheim 02372

Ungt Entreprenørskap leverer programmer og veiledning som hjelper Osloskolen i arbeidet med entreprenørskap i utdanningen. Vi vil bidra for å gjøre undervisningen mer praktisk og fremme kreativitet, motivasjon og læring. Gjennom våre programmer får elevene se fagene i sammenheng og anvende sine kunnskaper i kjente og ukjente sammenhenger. Vårt tilbud er gratis for skolene.

Elevbedrift: Elever får starte, drive og avvikle sin egen bedrift i løpet av et skoleår. Elevene trener særlig samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom arbeidet med bedriften. UE Oslo tilbyr skolebesøk i forbindelse med oppstart av elevbedriftsperioden, og vi deltar gjerne på lokale messer hvis vi har kapasitet. Elevbedrift som metode passer godt i valgfagene, arbeidslivsfag, utdanningsvalg og tverrfaglige prosjekter. Lærere kan gratis registrere seg i vår lærerportal og logge seg inn for å se vårt materiell på Elevbedrift. Se også elevmateriellet på elevbedrift.no.
For å booke skolebesøk, tar du bare kontakt på e-post til kim.larsen@ue.no. Et skolebesøk innebærer at én eller flere representanter fra UE Oslo tar turen inn i ditt klasserom for å inspirere og informere om Ungt Entreprenørskap og Elevbedrift. Vi viser eksempler fra tidligere elevbedrifter, viser filmer og tar opp temaer som forretningsidé, samarbeid og verdiskaping i et bærekraftsperpektiv. Et skolebesøk varer i 45-60 minutter, alt etter hva skolen ønsker.

NB! Ungt Entreprenørskap har inngått et samarbeid med Handelens Miljøfond dette skoleåret, og vi har laget materiell for elevbedrifter som jobber med plastproblematikk. Mer info om dette ligger i lærerportalen, og elevene kan søke på "mindre plast" i søkefeltet på elevbedrift.no og finne ressurser der.

Elevbedriftsprosess plakat

Innovasjonscamp: Elevene får et reelt oppdrag som de skal presentere en løsning på innen et avgrenset tidsrom. Oppdraget blir gitt av en bedrift eller organisasjon fra privat eller offentlig sektor. Elevene jobber med oppdraget i grupper og presenterer løsningene foran en jury. Innovasjonscamp er et fantastisk program for kreativitet og skaperglede. Innovasjonscampene prøver vi å organisere på vårsemesteret mellom påske og sommerferien. Vi anbefaler Innovasjonscamp på 8. trinn som en introduksjon for senere arbeid med elevbedrift på 9.-10. trinn.

V4 Innovasjonscamp Prosessverktoy

Tverrfaglig tema
Både i Elevbedrift og Innovasjonscamp har vi fokus på bærekraft. Det tverrfaglige temaene "Bærekraftig utvikling" og "Folkehelse og livsmestring" passer fint sammen med disse to programmene. Vi har et samarbeid med FN-sambandet som kan tilby besøk til skoler som skal i gang med Elevbedrift. Skolen bestiller selv her.

FN sambandet Alle SDG farger
Okonomi og karrierevalg mobil

Økonomi og karrierevalg: På en halv dag får klassen besøk fra en av våre samarbeidspartnere. Utdanning, yrkesvalg og personlig økonomi er temaene som tas opp. Det tverrfaglige temaet "Folkehelse og livsmestring" kan fint knyttes opp mot dette undervisningsopplegget. Kunnskap om personlig økonomi er noe elevene etterspør i stor grad. Her vil man bl.a. lære om hvordan man kan unngå fellene med høyt forbruk og kredittkort og i stedet få en god start på voksenlivet.

UE OM EB Andre Nesheim 02842

Jobbskygging: Ungt Entreprenørskap har et pedagogisk program som kan brukes i Utdanningsvalg på 8.-10. trinn.

Streetbandy EB 3

Viktige datoer 2024-2025:
10. september 2024
: Lærerkurs "Elevbedrift som metode". Se her for invitasjon og påmelding
5. desember 2024 kl. 1500-1600: Digitalt møte for EB-lærere på Teams. Tema: "Fylkesmesterskap 2025"
14. mars 2025: Påmeldings- og innsendingsfrist til Fylkesmesterskap Elevbedrift. Se her for mer informasjon.
25. mars og 26. mars:
Messekurs for elever som skal delta på Fylkesmesterskap EB 2025. Se her for informasjon og påmelding.
8. april
: Fylkesmesterskap Elevbedrift på Sentralen. Mer info kommer på våre nettsider i desember.

UE OM EB Andre Nesheim 02901

Til alle lærere:
Ta kontakt hvis du er interessert i å gjennomføre noe av dette på din skole. Vi kommer gjerne ut på skolen og bidrar med informasjon, hjelp til å planlegge og gjennomføre programmene våre.

Kim 2
Kim Østberg Larsen
Rådgiver, ungdomstrinnet