Veien til Europas beste digitale studentinnovasjon
At en studieoppgave om å utforske åpenhet i møbelbransjen skulle føre til løsningen på nettsiders karbonutslipp, var neppe noe de så for seg. Likevel ble det starten på et samarbeid som skulle føre til både gullmedaljer og internasjonale samarbeid for Jørgen Sjåvik og Magnus Svendsen i Oslo Analytic.
- Vi endte opp med å jobbe sammen fordi vi var de eneste i klassen som ønsket å jobbe med en utfordring fra en næringsaktør. Underveis i dette samarbeidet endret kursen seg, og vi ramlet inn på karbonutslipp fra nettsider. Jeg har bakgrunn fra å starte nettsider fra tidligere, og sammen begynte Jørgen og jeg å utforske dette problemet, sier medgründer Magnus Svendsen i Oslo Analytic.
Internett har like stort karbonutslipp som luftfartsindustrien, og dette ønsker Oslo Analytic å gjøre noe med. Målet er at hele internett skal drives av fornybar energi, og at nettet skal gjøres lettere, raskere og mer effektivt.
- Vi leverer kalkulatorer, analyser, miljøvennlige servere som er drevet av norsk vannkraft, i tillegg til en plugin som klarer å redusere hele utslippet med 40% og samtidig øke ytelsen på nettsiden med 80%.
Duoen møttes på masterstudiet i entreprenørskap på OsloMet, og har siden januar lagt ned 2400 timer arbeid i studentbedriften. At hardt arbeid har gitt resultater er en underdrivelse; etter å ha overbevist juryen i NM for studentbedrifter i juni i år gikk Oslo Analytic SB helt til topps og ble kåret til Norges beste Studentbedrift. I tillegg vant de prisen for Beste samarbeid med næringslivet, en annen høythengende pris i mesterskapet.
- NM var en verdifull arena for oss for å vise oss frem og presentere bedriften for personer som ser casen og konseptet med nye øyne; det ligger det mye god trening i. Det åpnet også en potensiell kundebase for oss å kunne snakke med representanter fra mange store selskaper i Norge, sier Jørgen.
- I tillegg var det gull for oss å få publisitet og oppmerksomhet rundt bedriften. Det ga oss nyttige bekjentskaper og var et viktig springbrett for oss, skyter Magnus inn.
Med tittelen Norges beste studentbedrift på CVen måtte også sommerferieplanene modereres noe for Jørgen og Magnus. Inn i kalenderen skulle nemlig en tur til Istanbul for å representere Norge i EM for studentbedrifter, Gen-E 2023.
- Vi satte inn støtet for å forberede oss godt til EM og var så heldige å få kontorplass på SoCentral i gave av Ungt Entreprenørskap Oslo i sommerferien. Da hadde vi et sted å forberede oss. Vi brukte mye tid på å oppdatere forretningsplan og lage en ny og forbedret pitch - denne gangen på engelsk - og fikk også verdifulle tilbakemeldinger av ManpowerGroup og Ferd gjennom forberedelsesdagen UE Norge fasiliterte for oss. Vi hadde også digitale intervjuer med juryen i forkant av Istanbul. I tillegg tok vi en uke "company retreat" i hjembyen til Magnus, Langesund, forteller Jørgen.
- Norges Amalfikyst, ler Magnus, og føyer til at batteriene ble godt ladet opp før en intensiv uke i Istanbul.
EM for studentbedrifter ble arrangert av Ungt Entreprenørskaps moderorganisasjon, Junior Achievement Europe, i Istanbul, Tyrkia, 11.-14. juli. 800 elever og studenter fra Europas beste ungdoms- og studentbedrifter deltok for å presentere sine forretningsideer. Deltakerne ble vurdert på flere kontaktpunkter hos jury; både innsendt forretningsplan, pitch fra scene og intervju på stand la grunnlaget for juryens vurdering.
- Vi var virkelig imponerte over det faglige nivået hos juryen. De hadde satt seg veldig godt inn i vårt konsept og forretningsplan, stilte spørsmål av god kvalitet og var visjonære på vegne av forretningsideen. Det var kult å diskutere med så velforberedte og profesjonelle juryer, sier Magnus.
I tillegg til å være nominert i konkurransen "Startup of the Year", ble Oslo Analytic også nominert av jurymedlemmene i den såkalte signaturprisen "Digital Innovation of the year", utdelt av det Microsoft- og Accenture-eide teknologiselskapet Avanade. I denne konkurransen gikk OsloMet-bedriften helt til topps, og dette fører med seg mer enn bare heder og ære:
- Vi hadde virkelig sett oss ut den prisen som en viktig pris, så det var helt fantastisk at det lykkes. Avanade har bedt oss komme med en ønskeliste over hva vi trenger for å løfte Oslo Analytic videre, og vil fly oss inn til dem for å jobbe videre med deres team. Det er en vanvittig viktig bekreftelse for oss å se at Avanade støtter vår visjon og anerkjenner behovet for vårt konsept, forteller duoen.
Spenningen stod i taket da Europas beste studentbedrift skulle annonseres. Oslo Analytic hentet en imponerende andreplass, kun slått av Toteuma fra Finland.
- Vi la ned en innsats som gjorde at vi selvfølgelig hadde forventninger og forhåpninger om å markere oss. Å vinne hele greia er ganske vanskelig med vanvittig mange dyktige konkurrenter, så vi er veldig stolte av den andreplassen – spesielt tatt i betraktning at vi nok hadde EMs minste team på kun to personer. Ettersom vi spisset oss veldig inn mot Avanade-prisen og vant den fikk vi virkelig maksimalt ut av mesterskapet, sier Jørgen.
- På det mer personlige planet var EM også en stor opplevelse for oss å delta på. Det var gøy å prøve seg på den internasjonale scenen på et så stort arrangement, og vi fikk mange nye bekjentskaper. Vi nøt virkelig opplevelsen, sier Magnus.
I tillegg markerte Magnus seg som en av vinnerne av «Alumni Leadership Award», utdelt av Delta Airlines. Som premie venter en tur til Vilnius i slutten av august med andre ledertalenter i alumninettverket.
- Jeg gleder meg veldig til å møte andre unge lovende og knytte kontakter på tvers av hele Europa, sier han.
Studentbedriften har blitt et AS, og duoen er ikke i tvil om at å følge studentbedriftsløpet har vært en styrke i oppstarten.
"Det har vært fantastisk å kunne teste teamet og idéen i trygge rammer, men for oss har den helt klart største fordelen vært arrangementene og nettverket Ungt Entreprenørskap har gitt oss. Å delta på NM og EM har åpnet utrolig viktige dører for oss på veien videre."
- Og det må virkelig sies til andre studenter som vurderer å starte en bedrift nå. Norge og Oslo har et så stort behov for gründere, så du finner kanskje ikke et bedre sted i verden å starte bedrift enn i Oslo akkurat nå. Det er bare å hoppe i det. Kanskje bruker du et år på noe som går til helvete, men så sitter du også med en av Norges beste CVer når du er ferdig, sier Magnus.
Med erfaringene fra Istanbul og noen ukers velfortjent sommerferie i ryggen er Oslo Analytic nå på plass på kontoret igjen – denne gangen med et tredje teammedlem.
- Vi har fått en intern fra Singapore, Andre, som skal være her et halvt år for å jobbe i Oslo Analytic. Det er vanvittig kult og kommer virkelig til å bety mye for oss i tiden fremover.
Etter jul venter skriving av masteroppgave og avslutning av studiene på Entreprenørskolen.
- Vi drømmer om å pakke kofferten og skrive masteren vår fra Italia. Ellers er målet å fortsette å møte store aktører og gripe mulighetene som dukker opp videre. Vi er alltid åpne for nye samarbeid og gleder oss til fortsettelsen!
Har du spørsmål om Studentbedrift? Kontakt vår rådgiver for høyere utdanning.