NorskAndel UB - Tomb videregående skole

Årlig blir omtrent 450.000 tonn soya importert til Norge, 30% av dette går til husdyrproduksjonen. Mesteparten av denne soyaen kommer fra Brasil, et annet kontinent og omtrent 10 000 km unna. Soyaproduksjonen i Brasil er problematisk, regnskogen brennes ned og store deler av produksjonen stjeler hjem og dyrka jord til flere beboere. NorskAndel UB ønsker at mat som er produsert med norske råvarer får en større markedsandel og status blant bønder og forbrukerne.

Norsk andel

I Norge i dag fins det mange ulike merkinger i landbruket. Men det er ingen merking som får med starten av produksjonen, hvor råvarene i kraftfôret kommer fra. For oss er det viktig at alle vet hva de spiser og hvor det kommer. Vi har derfor laget merket «NorskAndel», som et kvalitetsstempel på kraftfôr som består av 80% norskproduserte råvarer eller mer.

Vi kom tidlig i kontakt med kraftfôrprodusentene Norgesfôr og Strand Unikorn. De stilte seg positive til prosjektet, og ønsket å bruke denne merkingen på sine innleggsedler som man får med ved kjøp av kraftfôr. I dag har vi en avtale med Norgesfôr, der de har brukt vårt merke på to fôrslag.

- Dyrevelferden blir stadig bedre, blant annet fordi forbrukerne bryr seg om dyrevelferd. Hvis forbrukerne i større grad begynner å etterspørre melk og kjøtt fra dyr som har fått norske råvarer i fôret, så vi også bønder bli mer interessert i å fôre med norske råvarer, sier daglig leder Lisa Gunnarsson.

Norsk Andelprodukt2
Norsk Andelprodukt
Norskandel
Logo Ub fix
"Norsk Andel har en unik løsning i dagens samfunn og har allerede et samarbeid med en industriell, komersiell partner."
Juryleder Innovasjonsprisen, FMUB Østfold

- Det var etter at vi ble presentert i en dobbeltsidig artikkel i Nationen som kraftfôr produsent Gjølstad gård AS tok kontakt og ønsker denne merkingen på sine produkter som oppfyller kravet, sier Sondre Javall. Han legger videre til: -Hvis vi ønsker at folk skal spise norsk mat, fordi dette er viktig for miljøet, selvforsyning og beredskap, så bør vi bønder også være mer bevisste på om fôret vi gir dyre, er norsk eller importert.


"Det er stor forskjell på om husdyra får norsk korn eller soya fra nedbrent regnskog i Brasil."
Sondre Javall, markedsansvarlig.

Deltakere:

  • Lisa Ekjord Gunnarsson
  • Ole Kristian Berg
  • Sondre Jaavall

Kontaktinformasjon:

Daglig leder: Lisa Ekjord Gunnarsson, mobil:485 04 309 e-post:lisgun1@elev.tomb.no

Lærer: Einar Brenne Lerkerød, mobil: 900 49 462 e-post:Einarbl@tomb.no

Ungt Entreprenørskap Østfold: Sille Solberg, mobil 416 40 415, e-post: sille.solberg@ue.no

479025350 1863660421066654 6272134824551406767 n