Sammen engasjerer vi elever i Rogaland til å møte fremtidens utfordringer

Ungt Entreprenørskap Rogaland inngår samarbeidsavtale med IVAR. Samarbeidet skjer i forbindelse med at Stavanger feirer 900 år i 2025, og sammen skal vi gjennomføre mange kjekke aktiviteter gjennom jubileumsåret! Med IVAR på laget kan barneskoleelever i Rogaland glede seg til SMART-programmet for skoleåret 2024/2025. Årets tema er nemlig skreddersydd til Stavanger sitt 900-årsjubileum i 2025.

UER IVAR 2025 01
Fra venstre: John Prestegård, Maria Aasbø, Lena Antonius, Ole Petter Rettedal og Anne Grethe Hop Nilsen
"Gjennom SMART ønsker vi å utfordre elevene til å løse problemer innen framtidens boformer. Dette skoleåret skal klasserommene fylles med viktig tematikk knyttet til resirkulering, gjenbruk og ressursutnyttelse."
Ole Petter Rettedal, prosjektleder og rådgiver barneskole, Ungt Entreprenørskap Rogaland

En samarbeidspartner med viktig samfunnsoppdrag

IVAR IKS er et interkommunalt selskap med ansvar for vann, avløp og gjenvinning. Selskapet har et viktig samfunnsoppdrag innen vannforsyning, avløpsrensing og gjenvinningstjenester. Hver dag leverer de helt essensielle tjenester til samfunnet vårt. Dette skoleåret skal barneskoler i Rogaland lære om og utforske viktige problemstillinger som IVAR jobber med.

Sammen har vi et felles mål om å løfte SMART i Stavanger med jubileet som utgangspunkt. Vi ønsker både å skape varig, robust og bærekraftig entreprenørskapsaktivitet i barneskolene i regionen, samtidig som vi involverer de yngste innbyggerne på å løfte blikket.

"For IVAR er barn og unge en interessant gruppe å komme i dialog med. Det er spennende å få innspill fra elever rundt fremtidige problemstillinger som er knyttet opp til våre kjerneleveranser. Vi tror blant annet at barn og unge som i dag vokser opp i en digital verden vil kunne se på fremtidige løsninger på en annerledes måte, enn det som ble gjort for bare 8-10 år siden. Ungt Entreprenørskap har klart å skape en god arena for at elever og næringsliv skal kunne få til et godt samarbeid. Det har vi lyst og være en del av. Vi ser virkelig frem til samarbeidet!"
John Prestegård, stabsleder kommunikasjon og digitalisering, IVAR

En sjelden mulighet

Det tilhører sjeldenheten å oppleve en markering som er på alder og størrelse med det Stavanger nå snart skal i gang med å feire. Jubileumsåret blir preget av tre gjennomgående temaer. Disse er opphav, samspill og omslag. SMART-programmet har fått navnet «SMART Omslag». Omslag handler om å løfte blikket framover og spør hvordan vi skal møte framtiden. Det handler om klima og miljø, endret demografi og velferdsmodell, nye næringsområder, og en digital hverdag.

De beste ideene fra hver skole vil våren 2025 bli gjennomgått av en jury. De 10 beste løsningene vil faktisk bli lagt i en tidskapsel som skal oppbevares i Stavanger byarkiv. Denne skal forsegles, og vil ikke bli åpnet før om 100 år; når Stavanger feirer sitt 1000-års jubileum! Nøkkelen til tidskapselen skal legges under brosteinen på Arneageren foran Sølvberget i Stavanger sentrum. Slik kan elevene som deltar på SMART om noen år fortelle barn og barnebarn om at deres løsning vil bli hentet fram i år 2125.

"Barn og unge er en viktig målgruppe for Stavanger 2025, og vi er veldig glade for at vi kan samarbeide med Ungt Entreprenørskap og IVAR om å engasjere skoleelever til å utforske løsninger på noen av de utfordringene som møter oss i tiden framover."
Lena Antonius, prosjektleder, Stavanger 2025

På oppdrag for fremtiden

Gjennom Stavanger 2025 får vi en unik mulighet dykke ned i historien, samtidig som vi undrer oss over hvordan fremtiden blir. Fortid og framtid vil prege problemstillingen som elevene skal få jobbe med. Det blir spennende å se hvordan elevene ser for seg hvordan vi bor, lever sammen, bruker energi og gjenvinner ressurser i framtiden.

SMART-programmet foregår over én uke. Elevene lager en fysisk eller digital prototype, får øve på samarbeid, problemløsning og tenke nye tanker. I slutten av uken presenterer de foran en jury bestående av folk fra kommunen og næringslivet og får tilbakemeldinger på arbeidet sitt. Det deles ut priser på hver skole for “beste ide”, “beste samarbeid”, “beste presentasjon” og “beste prototype”.