Ungdommenes innovative koronaløsninger!
Vi har i samarbeid med Lyse AS denne høsten arrangert en spennende Innovasjonscamp for ungdomsskoler i regionen vår.
Vi ønsket at ungdommene skulle tenke seg tilbake til tiden da landet stengte ned på grunn av Covid19 og alle måtte sitte på hjemmeskole. Hvilke digitale og teknologiske løsninger skulle de gjerne hatt i en slik situasjon? Og hvordan kunne de sikre at de til enhver tid hadde den strømforsyningen de trengte til hjemmet sitt? Vi ønsket at de skulle komme med forslag til spennende løsninger som kunne gjort hverdagen nyttig, morsom eller bedre for dem, familien og vennene sine i en slik isolasjonsperiode.
Digital innovasjonscamp
Vanligvis ville vi samlet elevene på et stort arrangement for at de kunne presentert løsningene sine foran juryen og for å gjennomføre premieutdeling med feiring og konfetti som vi pleier. Istedenfor har elevene fått tilsendt problemstillingen og ressurser via en nettside og de har sendt inn presentasjonene digitalt. Over 50 løsningsforslag ble sendt inn til juryering og etter innledende runder står nå ni finalister igjen.
En superjury har vurdert alle finalistene og vinnerne ble annonsert under KnowHow EdTech sin sending fredag 25. september.
"Elevene har vært utrolig kreative og det er interessant å se hvilke løsninger elevene kunne ønsket seg da verden stengte ned. Her er det mange gode forslag!"
And the winner is...
1. plass: Selvbærende drivhus, Revheim ungdomsskole
Når verden stenger ned er det viktig at folk kan være selvforsynt med mat. Dette drivhuset forsynes med strøm via solceller og regnvann og vil være både lærerikt og sosialt for familien å sysle med når de må være hjemme hele tiden.
Juryen liker spesielt godt at gruppen har satt fokus på viktigheten av selvberging da koronaviruset traff oss. De har tenkt på hvordan drivhuset skal forsynes med strøm og de har sett på hvordan overskudd av strøm kan brukes på andre måter. Gruppen hadde en god og grundig presentasjon som forklarte løsningen godt. Smartbykontoret i Stavanger, som også er opptatt av urbant jordbruk, ønsker gjerne ha et møte med vinnerne for å høre mer om hva de tenker rundt løsningen.
2. plass: WatchandBike, Revheim ungdomsskole
Treningssykkel som gir fornybar energi når du sykler. Jo mer du sykler, jo mer poeng får du. Poengene kan byttes inn i gratis filmer og serier fra strømmetjenester. Målet er at du holder deg i aktivitet når du er i karantene samtidig som du slipper å mase på foreldrene dine om å få se på film!
Juryen likte at løsningen både dekker behovet for å holde seg i aktivitet samtidig som man får tilgang på underholdning slik at hverdagen i karantene slipper å bli så kjedelig. Det er interessant og innovativt å gjøre kwh om til en valuta som kan byttes inn i filmer og serier fra strømmetjenester. En kreativ og morsom løsning!
3. plass: Belt light, Bryne ungdomsskule
Dette laserbeltet lyser når du kommer nærmere enn 1 meter til andre. Effektivt for å holde avstand!
Juryen synes denne løsningen er like enkel som den er genial! Gruppen har satt sammen to ting som finnes fra før (belte + laser) og satt det sammen til noe helt nytt. Beltet lyser hvis du kommer nærmere enn en meter fra andre. Løsningen vil enkelt hjelpe oss med å holde avstand i tider hvor det er veldig viktig for å unngå smittespredning.
"For oss er det viktig å tenke på framtidens kompetanse. De som er på ungdomsskolen i dag er framtidens arbeidstakere. Vi er spesielt opptatt av kreativitet og problemløsning i kombinasjon. Dette er viktige egenskaper for våre fremtidige arbeidstakere. Derfor er vi med på denne Innovasjonscampen."
"Det er enormt motiverende for elvene å få bruke talentene sine på å løse virkelige problemer i samarbeid med næringslivet. Med de nye læreplanene skal vi jobbe enda mer med innovasjon og problemløsning for å gi elevene den kompetansen de trenger i framtiden."
Her er alle finalistene:
Hologrambriller
Kristianslyst ungdomsskole, Stavanger
Briller som gjør at du kan se andre mennesker foran deg som hologram. Da kan du være sosial eller delta i møter og undervisning selv om du sitter hjemme.
Belt Light
Bryne Ungdomsskule, Time
Belte + laserlys = laserbelte! Beltet lyser når du kommer nærmere enn 1 meter til andre. Effektivt for å holde avstand!
Quarantineshop
Bryne ungdomsskule, Time
Effektiv app som gjør at du kan handle hjemmefra og dermed unngår du å måtte gå i butikken når du er i karantene.
Selvbærende drivhus
Revheim ungdomsskole, Stavanger
Når verden stenger ned er det viktig at folk kan være selvforsynt med mat. Dette drivhuset forsynes med strøm via solceller og regnvann og vil være både lærerikt og sosialt for familien å sysle med når de må være hjemme hele tiden.
Shoppis
Kristianslyst ungdomsskole, Stavanger
App som gir deg mulighet til å sjekke hvor mange som er inne i butikken slik at du kan planlegge når du skal handle. Du kan i tillegg bestille mat som kan settes utenfor butikken slik at du unngår å treffe andre mennesker når du er i karantene.
Skob
Lundehaugen ungdomsskole, Sandnes
Digitalt skolebibliotek som gir elever tilgang til skolebøker i alle fag. Da kan du gjøre oppgaver og lekser på hjemmeskole selv om du har glemt boka på skolen!
Skolebot
Lundehaugen ungdomsskole, Sandnes
En robot som representerer deg i klasserommet eller andre steder når du ikke er tilstede. I motsetning til det som finnes på markedet fra før, kan denne rekke opp hånden og den forsynes med strøm via en boks som lades ved hjelp av solceller.
Smartkjøleskap
Lundehaugen ungdomsskole, Sandnes
Døren går opp av seg selv slik at du unngår å miste det du har i hendene og du slipper å ta på det med skitne fingre. Kjøleskapet har innebygd safe som hindrer andre fra å ta maten du har kjøpt selv og som du har gledet deg til å spise!
Watchandbike
Revheim ungdomsskole, Stavanger
Treningssykkel som gir fornybar energi når du sykler. Jo mer du sykler, jo mer poeng får du. Poengene kan byttes inn i gratis filmer og serier fra strømmetjenester. Målet er at du holder deg i aktivitet når du er i karantene samtidig som du slipper å mase på foreldrene dine om å få se på film!
Superjuryen besto av følgende:
- Dagfinn Wåge, leder for innovasjon i Lyse AS
- Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger
- Gunnar Crawford, Smarbysjef i Stavanger
- Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland
Løsningene ble vurdert ut fra hvorvidt gruppene hadde en ny og spennende løsning og at den ble presentert på en engasjerende og faglig overbevisende måte. De måtte svare på oppgaven og det skulle framgå tydelig hvem som hadde bruk for løsningen. Det er en fordel om løsningen kan gjennomføres og ønsket resultat skal komme tydelig fram.