Rogaland har Norges tredje beste ungdomsbedrift!
27.-28. april ble Norges beste Ungdomsbedrifter kåret da NM gikk av stabelen ved Nova Spektrum på Lillestrøm. 71 ungdomsbedrifter konkurrerte i 14 ulike konkurranser under norgesmesterskapet. Fire ungdomsbedrifter representerte Rogaland og da den gjeveste prisen av dem alle, Beste Ungdomsbedrift, ble delt ut var det med Fall Off Rescue på pallen!
Sterkt levert i sterk konkurranse!
12.500 elever har drevet ungdomsbedrift over hele landet dette skoleåret. Kun 380 av disse hadde kvalifisert seg videre til NM. Det viste seg å være en bragd i seg selv, nivået var nemlig skyhøyt og konkurransen om å komme på pallen i en av de 14 ulike konkurransene var derfor svært krevende. Høyt nivå til tross: hele fem ganger sto en ungdomsbedrift fra Rogaland på pallen og de høstet mange rosende ord for forretningsideene og prestasjonene sine fra juryene. De trekker fram at bedriftene er ambisiøse, at de evner å tenke ut av boksen og at de tør å tar i bruk forskjellige type teknologi for å skape nye løsninger.
"De har jobbet så hardt for å komme dit de er i dag og de har forberedt seg svært godt til NM. Jeg har ikke sett så mange dyktige ungdomsbedrifter på NM tidligere og at Rogaland er på pallen i fem av 14 konkurranser er sterkt. Jeg er rett og slett veldig stolt av elevene fra Rogaland!"
Deltakere fra Rogaland:
Fall Off Rescue UB fra Tryggheim VGS på Nærbø har laget en sensorpakke som skal kunne ettermonteres på motorsykler for å varsle nødetater ved ulykker. Ved et krasj eller en utforkjøring, vil en GPS finne posisjonen og sende koordinatene til ulykkesstedet til nødetatene.
The Box UB fra Karmsund VGS i Haugesund produserer et sunt alternativ til energidrikk og energibar av frukt og grønnsaker som ellers ville blitt kastet.
Kakleriet UB fra Karmsund VGS i Haugesund produserer middagsretter, stekeolje og kraft av høner som er for gamle til eggproduksjon. Slik utnytter de en ressurs som ellers blir kastet og bidrar derfor til å redusere matsvinn.
BBottle UB fra Hetland VGS i Stavanger har utviklet en treningsflaske med en korkfunksjon som skal hjelpe vektløftere å gjøre det lettere å utføre av/på-lasting av vektstangen på trening.
Resultater og juryens begrunnelser:
Fall Off Rescue UB fra Tryggheim VGS på Nærbø
3. plass i Beste Ungdomsbedrift
Juryens begrunnelse: Denne ungdomsbedriften viser innovasjonskraft og tør å eksperimentere for å bringe nye og innovative løsninger til en godt etablert bransje. De evner å spille på bredden i kompetansen hos team, mentor og partnere, og viser at de ved hjelp av teknologi kan redde liv.
3. plass i Beste yrkesfaglige bedrift
Juryens begrunnelse: Bedriften har funnet en kreativ måte å spare liv og helse i trafikken. De er i ferd med å skape et nytt produkt i markedet som juryen tror at samtlige som kjører motorsykkel vil ha bruk for. Juryen er imponert over at de er ambisiøse, og deres evne til å tenke ut av boksen ved å ta i bruk forskjellige type teknologi.
Kakleriet UB fra Karmsund VGS i Haugesund.
2. plass i Beste forretningsplan/ modell
Juryens begrunnelse: Denne sirkulære forretningsmodellen bruker andres avfall til å skape verdi og bidra til bedre utnyttelse av ressursene inne norsk matproduksjon. Teamet har vist bred kunnskap innen produktutvikling. Juryen er imponerte over teamets entusiasme og lidenskap for prosjektet og vi er sikre på at de kommer til å lykkes.
2. plass i Jord-Fjord-Bord
Juryens begrunnelse: Maten skal spises – ingenting må gå til spille. Dette er en av kjerneutfordringene i arbeidet med bærekraft og mat. Denne bedriften har en ide for å løse en utfordring industrien ikke har klart. De har ikke helt funnet løsningen på høna og egget, men har funnet en måte å bruke verpehønene til mat og gjødsel/kompost
3. plass i Beste bærekraftige stand:
Juryens begrunnelse: Denne standen så helproff og ferdigklekket ut. Den fremstår som en ferdigutviklet merkevare, og tenker at denne bedriften ikke går den veien høna sparker. Vi likte at det var mye fokus på produkt og at dekorasjonen var arvet fra slekt og venner
I tillegg var The Box UB nominert i Jord-Fjord-Bord-prisen og Kakleriet UB var nominert til Bærekraftsprisen.
Elevene hadde to innholdsrike dager på NM og inntrykkene er mange. De har møtt ungdomsbedrifter fra hele landet og de har møtt jurymedlemmer fra arbeids -og næringsliv på stand. Ikke minst sitter de igjen med erfaringer og kompetanse som de vil få god bruk for når de skal inn i arbeidslivet. Noen av dem har også ambisjoner om å drive videre som gründere i framtiden.
"Det har vært utrolig gøy å være på NM, det har vært en opplevelse for livet. Så er det veldig kjekt å gjøre dette sammen med verdens beste kompiser. Vi er litt skuffet over å ikke nå helt til topps på pallen, men det skal vi legge bak oss på veg hjem. For ingen av oss er ferdige med bedriften. Dette skal vi fortsette med."