Tips og triks til Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Trøndelag
Sunniva Selnes var leder i VRi UB i skoleåret 2018/2019, og kommer med noen gode tips, triks og lifehacks til deg som skal være med på Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Trøndelag 2020
Sunniva forteller: "Her kommer noen tips og triks fra en tidligere ungdomsbedrifts-elev til deg som nå forbereder deg til fylkesmesterskapet. Jeg skjønner at det kan bli mye arbeid til tider, og at det føles ut som at du aldri blir ferdig, men frykt ikke! Det du går igjennom nå, vil du ta med deg enormt mye læring og mestring fra til senere i livet. Jeg har samlet noen tips og triks for deg slik at arbeidet mot fylkesmesterskapet forhåpentligvis kan bli litt enklere."
Sunniva er nå lærling i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, gir sju tips til deg som skal være med på Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Trøndelag:
Start arbeidet med konkurransemateriell i god tid før innleveringsfristen
Det en litt arbeid med forberedelsene til Fylkesmesterskapet. Er dere en bedrift som fokuserer på å delta i konkurranser må dere levere inn materiell til disse. Dere burde legge litt innsats i disse konkurransebidragene da dette er juryens første inntrykk av dere som bedrift.
Jeg anbefaler dere å starte arbeidet med disse i god tid før innleveringsfristen. Gjerne få en lærer eller en ekstern person til å se over arbeidet og gi dere tilbakemeldinger. Man kan ofte bli blind på sitt eget arbeid.
Fordel arbeidet
Det er viktig at dere samarbeider og er et team også i arbeidet med de skiftlige innleveringene.
For at ikke kun en person skal sitte med alt arbeidet, er det veldig viktig at dere er flinke på å fordele arbeidet på forhånd. Da slipper dere en mulig konflikt hvor noen føler at de har bidratt mer enn andre.
Det kan være lurt å dele opp større tekster som for eksempel forretningsplan i ulike deler, slik at alle har et eget ansvarsområde.
Men husk: Ikke alle er like flinke til å skrive. Derfor er det lurt at en ansatt som mester skriving godt, leser over arbeidet til de andre. Dere kan også bruke en lærer eller noen andre dere stoler på til dette.
PowerPoint fungerer bra til å gjøre dokumentene fine å se på
Dere trenger ikke et designprogram for å gjøre dokumentene fine å se på.
Vi brukte PowerPoint til å skrive dokumentene våre. PowerPoint er gratis, og de fleste kjenner til hvordan det fungerer. Dere kan skrive teksten i Word før dere klipper og limer inn i et stilig PowerPoint dokument. Her kan dere ha en ansvarlig for layout i arbeidsfordelingen.
Husk å lagre arbeidet ditt!
Det kjipeste i verden er når du har skrevet mye, lagt ned mye arbeid også bestemmer PC -en seg for å kortslutte slik at arbeidet forsvinner. Derfor, husk å lagre arbeidet ofte!
Et tips kan være å bruke løsninger som Google disk. Da kan dere dele dokumentet mellom alle ansatte, og dere kan skrive samtidig.
Søk etter inspirasjon på ungdomsbedrift.no
På ungdomsbedrift.no kan du finne eksempler på gode forretningsplaner, markedsundersøkelser og hjelp til regnskap og budsjett. Her kan du finne inspirasjon til hvordan din bedrift kan løse ting dere lurer på.
Forretningsplanene gir også en god pekepinn på hvilket nivå de beste forretningsplanene ligger på, om dere ønsker å satse på denne konkurransen.
Hadde du orket å lese din egen tekst?
Den beste måten å bestemme om konkurransemateriellet deres er bra er å lese igjennom det selv. Innholdet skal være enkelt å lese, dokumentet skal være fint å se på, og det skal være interessant for leseren.
Les igjennom flere ganger og fjern det som ikke er relevant for det dere skriver om. Det er for eksempel stor forskjell på hva dere legger vekt på i materiellet til "Beste team" og til "innovasjonsprisen".
Materiellet er juryens første møte med dere, og hvis dere klarer å gjøre de som leser interessert i akkurat dere har dere
Velg dere ut noen få konkurranser dere kan fokusere på
Det er lurt å være strategiske når dere velger hvilke konkurranser dere skal være med på. Dere trenger ikke melde dere på alle konkurranser, og ofte kan dette føre til at kvaliteten på innleveringene deres blir dårligere.
Snakk sammen om hvilke konkurranser dere ønsker å være med på, hvilke konkurranser som passer godt til deres bedrift, og hvilke konkurranser dere vil satse på.