Trønderske elever og blå næring jobber sammen for å løse utfordringer
Blå næring er i sterk vekst, og sektoren har behov for innovative løsninger slik at Norge kan fortsette å være en ledende havnasjon. Blå næring i Øyregionen har fokus på innovasjonsarbeid, og involverer trønderske elever for å videreutvikle eksisterende næring og legge til rette for nye ideer. Ved å involvere elevene ruster vi havnæring og arbeidstakere til morgendagens arbeidsliv.
Løser problemer knyttet til plastrør og biprodukt fra laks
Årets digitale Blå Innovasjonscamp samlet 360 elever fra 11 ungdomsskoler i Trøndelag fylke som skulle løse utfordringer for MOWI og Scale AQ. I løpet av campen fikk elevene løse problemer knyttet til biprodukter av laks og nyttiggjøring av plastrør fra utrangerte flytekraver. Med fokus på gjenbruk, resirkulering, innovative produkter, og nyttiggjøring av ukjente råvarer, jobbet elevene frem et hav av smarte løsninger til noen av Blå nærings utfordringer.
Siri Korsnes er rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, og er den som har arrangert årets Blå Innovasjonscamp. Hun forteller:
«Det var så herlig å se elevene anvende sin kunnskap og dele sine ideer med et nettverk som bidro i virtuelle rom. En slik måte å samarbeide i gruppe og med bedriftene på, gjør prosessen så reell for ungdommene. De blir sett og hørt, og det skaper et naturlig engasjement. Her var det mestring på utallige plan!»
Virkelighetsnær læring får elevene til å se muligheter
Ved at elevene får autentiske problemstillinger fra lokalt arbeids- og næringsliv gjør innovasjonscampmetoden læringen så virkelighetsnær og praktisk som mulig. I år kom fagfornyelsen med nye mål og nye læreplaner, og elevene skal lære om og gjennom skapende virksomhet for å løse problemer, stille nye spørsmål og omsette ideer til handling.
"Elevene trenger å anvende kunnskapen de har. For mange elever er praktisk arbeid det beste utgangspunktet for å oppleve mestring og virkelig stråle"
Blå innovasjonscamp trener elevene til å se muligheter og tenke utenfor fasit-boksen, og sørger for at elevene får varierte læringsarenaer som er knyttet til sitt lokalsamfunn. Med Guri Kunna videregående skole på laget, og med MOWI, Scale AQ, Blått kompetansesenter, SMN og Kystmuseet som bidragsytere, samlet innovasjonscampen sterke aktører innenfor blå næring i Øyregionen. Ved å bidra til samarbeidet mellom skole og bedrift får næringslivsaktørene gode muligheter til både rekruttering av morgendagens arbeidstakere og ferske ideer og innspill fra innovative, unge hoder.
"En slik måte å samarbeide i gruppe og med bedriftene på, gjør prosessen så reell for ungdommene. De blir sett og hørt, og det skaper et naturlig engasjement."
Praktisk arbeid gir mestring og engasjement
Korsnes påpeker hvor viktig det er med denne typen arbeid:
«Elevene trenger å anvende kunnskapen de har. For mange elever er praktisk arbeid det beste utgangspunktet for å oppleve mestring og virkelig stråle. Dette så jeg definitivt mye av underveis i prosessen, og for enkelte kom faktisk «pall-plasseringen» som et sjokk," forteller Korsnes
"I ettertid viser det seg at noen ville arbeide videre med sin pitch og videreføre ideen i en elevbedrift, noe vi selvfølgelig vil bidra med ved å bistå lærerne i arbeidslivsfag og valgfag. 'Kan jeg få nummeret til MOWI', spurte ei jente til meg. Hun ville nemlig knytte kontakt på egen hånd og få hjelp til videreutvikling av gruppas ide. Makan til engasjert ungdom!»