Ramona skaper VEKST!
Kåret til Vestfold og Telemarks beste entreprenørskapslærer i 2024!
I forbindelse med Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Hjertnes kulturhus, ble Ramona Lorentzen fra Universitetet i Sørøst-Norge tatt på sengen og svært overrasket over at juryens begrunnelse gjaldt henne. Hun var tilstede for å juryere kategorien Beste Bærekraftige Ungdomsbedrift, og ante ikke at både kolleger og UE ansatte hadde «lurt» henne.
Hvert år kåres Årets Entreprenørskapslærer i Norge av Virke og Ungt Entreprenørskap. I Vestfold og Telemark er det Skagerak Energi, i samarbeid med Ungt Entreprenørskap, som deler ut Gunnar Knudsen prisen.
Vi ser da etter en lærer som utmerker seg i det å utvikle elever eller studenters evne til verdiskaping, kreativitet og nyskaping. De utvalgte entreprenørskapslærerne jobber tverrfaglig, slik at elever og studenter erfarer forbindelser mellom fagene og kan anvende teori i praksis, gjennom erfaring, - samt bygger bro mellom utdanning og arbeidsliv. Rett og slett VEKST gjennom Verdiskaping, Erfaringslæring, Kreativitet, Samarbeid og Tverrfaglighet.
USN som pionér for entreprenørskap i helse- og sosialfag
Som Norges (og verdens) første høyere utdanningsinstitusjon innførte USN i studieåret 2015/16 entreprenørskapsprogrammet Studentbedrift som alternativ til ordinære praksisstudier og tradisjonell bacheloroppgave for Helse- og sosialfagsstudenter (HS).
Ramona som motor
Ramona Lorentsen har siden denne oppstarten vært avgjørende i valg av innhold og innovative læringsmetoder ved HS. I rollen som lærer, inspirator, veileder, foreleser, og etter hvert som instituttleder for HS, har hun vist vei i et miljø som tradisjonelt har vært skeptisk til begreper og ideer om innovasjon og entreprenørskap. Hun har stått i denne «striden» og gjennom demonstrasjon av gode resultater, fått med seg USNs ledelse og kollegaer i en stadig bredere satsing på entreprenørskap. Ramona var initiativtaker til opprettelsen av USNs Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon (SESAM) i 2016. Hennes evne til å lytte, forstå og kommunisere, kombinert med kraft, utålmodighet og stamina, har ført til at USN i dag fremstår som et universitet i fronten av kunnskapsfeltet om sosialt entreprenørskap i Norge.
Sesam, sesam og internasjonal forskning
I dag er Ramona Lorentsen daglig leder for SESAM (Senter for sosialt entreprenørskap og samskapende innovasjon), hun er samfunnskontakt for hele Campus Porsgrunn, - parallelt med at hun følger opp fem studentbedrifter ved HS. Sammen med gode kolleger har Ramona lykkes med å posisjonere USN i et stort ERASMUS+ finansiert forsknings- og utviklingsprosjekt om sosialt entreprenørskap
(European Social Innovation Campus) med 15 partnere i 10 land.
Gjennom Ramonas ledelse har USN som eneste norske partner fått ledelse av den største arbeidspakken, nemlig å utvikle pensum for utdanningsopplegg og materiell innen sosialt entreprenørskap. Alt tuftet på at elever fra videregående og opp til doktorgradskurs skal få opplæring og trening i attitude, skills og competences med høy innvasjonsgrad.
Lang og bred bakgrunn
Ramona har en uvanlig bred 40-årig utdannings- og arbeidsbakgrunn. Hun tok
opprinnelig teknisk fagbrev, jobbet som forskningsassistent ved forskningssenteret på Hydro. Med tematikker innen spillolje, fullgjødsel og optiske fibre. Etter det etablerte hun egen virksomhet innen markedsføring parallelt med utdanning ved NMH innen markedsføring og informasjon. Etter 12 år innenfor dette feltet tok hun en ny karrierevei. Hun utdannet seg både som vernepleier og spesialpedagog (master). Fortsatte med utdanning i ledelse på BI og rektorutdannelse. Hun har vært mellomleder/fagleder i hele utdanningskjeden. Fra barnehage, grunnskole, videregående, PPT og høyere utdanning. Hele tiden vært opptatt av mennesker med ulike hjelpebehov - sosiale utfordringer. Etter over 10 år som instituttleder ved USN er hun tilbake i forskningsfeltet innen sosialt entreprenørskap.
Personen Ramona
Med sin åpne og nysgjerrige væremåte og positive kommunikasjonsform, selv i vanskelige situasjoner, har hun en uvanlig sterkgjennombruddskraft. Som leder og lærer har Ramona tråkket opp nye løyper og satt tydelige spor som gjør det lettere for andre og følge etter. På grunn av hennes innsats er norsk helse- og sosialfagutdanning i ferd med å bli mer entreprenørielle og få et høyere innovasjons-impact enn det ville hatt uten Ramonas bidrag.
Imponerte eksterne sensorer
I forbindelse med karaktersetting av studentenes bachelor arbeide (altså deres Studentbedrift) har sensorene latt seg imponere:
"Det var fascinerende å registrere hvilke realistiske kunnskaper og erfaringer de hadde tilegnet seg gjennom etablering av studentbedriften. Selv om de hadde tildelt hverandre ulike ansvarsområder, var det tydelig at de sammen bidro og støttet hverandre. Arbeidet har krevd utstrakt samarbeid og fleksibilitet i tillegg til å ivareta perspektiver fra både barnevern og vernepleie. Det faglige perspektivet er tydelig i oppgaven, samtidig som det på en innovativ måte er satt inn i en ny sammenheng. Dette har trolig gitt studentene bedre bevissthet om eget fagfelt og samtidig større forståelse for et annet fagfelt. Noe som vil være viktig for senere yrkesutøvelse."
"De tre bacheloroppgavene jeg sensurerte holdt et høyt sosialfaglig nivå, og spesielt noterte jeg meg gruppenes evne til å tro på de idéene de presenterte. Sosialt entreprenørskap har vært en viktig del av hvordan man kan møte fremtidens velferdsutfordringer. Dette er det bred politisk enighet om. Det er derfor spesielt gledelig å se at USN har implementert dette i sin studieportefølje, på et svært tidlig tidspunkt."
Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark gratulerer Ramona Lorentsen med Gunnar Knudsen prisen – Årets Entreprenørskapslærer i 2024!
Hun blir da Vestfold og Telemarks kandidat til den nasjonale kåringen. I tillegg skal hun delta på GEN-E, EM for ungdoms- og studentbedrifter på Sicilia 2.-4. juli. For øvrig Europas største entreprenørskapsfestival.
Kjenner vi Ramona rett vil hun ta med seg mye inspirasjon og trolig tar initiativ til nye prosjekter ved USN.
Hvorfor Gunnar Knudsen og entreprenørskap?
Skagerak Energi har fokus på å knytte gründerhistorien om Gunnar Knudsen enda tettere på Skagerak Energi. Få vet at det var Gunnar Knudsen som etablerte Laugstol Elektrisitetsverk, som etter hvert ble Skagerak Energi. Hans genistrek ved å innføre konsesjonslovene gjør at hele Norges befolkning nyter godt av våre felles naturressurser for all fremtid.
Det har blitt tenkt smarte tanker tidligere i Telemark. Med Gunnar Knudsen sin stolte historie ønsker Skagerak Energi å legge enda bedre til rette for at unge igjen kan tenke og realisere smarte tanker og idéer. Gunnar Knudsen prisen – Årets Entreprenørskapslærer er ett av virkemidlene for dette.
Hvorfor Ungt Entreprenørskap og entreprenørskap i utdanning?
Ungt Entreprenørskap sin posisjon som ideell organisasjon og brobygger overfor utdanningssektoren, næringslivet og andre aktører innenfor entreprenørskapsaktiviteter, representerer et viktig bidrag til å oppfylle både nasjonale og internasjonale forventninger om satsing på innovasjon og entreprenørskap.
UE har et bredt nettverk både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og har høy kompetanse innenfor innovasjon og entreprenørskap i utdanning.
Hver eneste dag er Ungt Entreprenørskap ute i skoler og høgskole og trener lærere som igjen veileder elever, ungdom og studenter i entreprenørielle handlingskompetanser. Gjennom å etablere, drifte, utvikle og avvikle en bedrift lærer de unge ved å gjøre. Forskning viser bl. annet at det er 50% større mulighet for at de unge som har gjennomført en Ungdomsbedrift vil etablere egen virksomhet.