Kruttungene fra Skien til NM for ungdomsbedrifter med smakseksplosjonsgaranti

Det var Kruttungene UB fra Skien videregående skole som stakk av med Beste Ungdomsbedrift i Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter. Kruttungene tok til sammen to tredjeplasser og to førsteplasser og var sammen med Loop UB fra Sandefjord vgs og Beniffy UB fra Nøtterøy vgs de som fikk flest pallplasser.

Kruttungene UB vinnerbilde

Kruttungene lager velsmakende krutonger av overskuddsbrød slik at de minimerer matsvinn ved å gi retter det lille ekstra. Det var juryleder Kenneth Sjåvåg fra hovedsamarbeidspartneren Sparebanken Sør som hadde æren av å dele ut prisen og leste juryen begrunnelse:

"Denne gjengen har sett et marked med nær sagt ubegrenset potensiale. Gjennom en gjennomarbeidet forretningsplan, solid pitch og bunnsolid intervju er juryen samstemt begeistret. Produktet som skal gi en eksplosjon i munnen produserer de selv på godkjent kjøkken, og gjennom lokal avtale har de også kommet inn i butikkhyllene»."

De fire som stakk av med NM billetter og skal representere Vestfold og Telemark i NM for ungdomsbedrifter på Gardermoen 2. og 3. mai er:

  • Ull&Tull UB fra Nome vgs som vant førsteprisen i Beste Yrkesfaglige bedrift
  • Vår Stemme UB fra Sandefjord vgs som vant førsteprisen i Bærekraft
  • Paradi UB fra Nøtterøy vgs som vant Gunnar Knudsen prisen – Beste Innovasjon
  • Kruttungene UB fra Skien videregående skole som ble Beste Ungdomsbedrift.

Hjertnes kulturhus 15. mars: Det var nær 500 Ungdomsbedriftselever i Vestfold og Telemark som konkurrerte om å bli fylkets beste Ungdomsbedrifter i 11 ulike kategorier. De 116 ungdomsbedriftene ble juryert av 55 jurymedlemmer både digitalt i forkant av arrangementet og på selve dagen. Jurymedlemmene besto av lokalt næringsliv fra hele fylket som hadde jobbet seg gjennom ungdommenes pitcher, intervjuer på stand og forretningsplaner.
Vel 40 stolte lærere coachet og preppet sine elever før de presenterte i de forskjellige juryrommene.

Bedrift på ordentlig

Ungdommene har i løpet av dette skoleåret skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, funnet en passende mentor fra lokalt næringsliv, utviklet og solgt sitt eget produkt, satt opp budsjett, kjørt styremøter og drevet daglig drift.

De nybakte fylkesmesterne var både overrasket og glade.

"Dette var så gøy. Vi føler seg at pitchen satt og at vi svarte godt for oss i intervjuene. I tillegg solgte vi skikkelig bra på salgsmessen i dag. Vi er et rått salgsteam."
Andreas Talseth, daglig leder i Kruttungene UB

-Nå blir det full produksjon med nye krutonger, forbedring i varadeklarasjonen og videreutvikle emballasjen frem mot NM, jublet de øvrige bedriftseierne Kristine Hesselberg Nordstrand, Halvor Haugland, Bastian Berbom og Jacob Alexander Caspersen.

XAX 4867

En stolt lærer Hans Børge Lien drar frem bedriftens gjennomføringskraft og deres teft for salg som bedriftens største force.

-Den gjengen her kan virkelig selge sand i Sahara, i tillegg har de jobbet mye med deres forretningsplan og pitch. Dette var jammen moro, - smiler en oppglødd og fornøyd lærer.

Unge grønne innovatører

Samtlige bedrifter hadde stort fokus på FN sine bærekraftsmål, og hvor bærekraftig utvikling går igjen.

-Akkurat slike kompetanser dere nå har trent er det både vi i Sandefjord, Vestfold og Telemark, Norge og verden har behov for fremover. Vi trenger deg som en fremtidens verdiskaper, som tar tak i lokale hverdagsproblemer for deg selv og for andre. Slike lokale hverdagsproblemer kan lett være skalerbare og på sikt løse globale bærekraftsutfordringer. Tenk bare på om vi om noen år kan si at det var ungdom fra Vestfold og Telemark som løste energikrisen verden nå står i! – sa ordfører Bjørn Ole Gleditsch i sin tale til ungdommene i forbindelse med den høytidelige åpningen Fylkesmesterskapet i gründerbyen Sandefjord.


DSC 3521

Fylkets beste entreprenørskapslærer til Estland

Ungt Entreprenørskap benyttet muligheten til å kåre årets beste entreprenørskapslærer i Vestfold og Telemark. Det var Arne Grave fra Nome videregående skole som trakk det lengste strået og mottok Gunnar Knudsen prisen – beste entreprenørskapslærer. Denne ble delt ut av Kristian Norheim, kommunikasjonsdirektør i Skagerak Energi . I tillegg til heder og ære, diplom og blomster, ble også Arne overrasket med deltakelse i Europamesterskapet for både ungdoms- og studentbedrifter som dette året går ad stabelen i Tallin i Estland i juli. Her følger juryens begrunnelse:

Kandidaten utdanner de unge som ser muligheter, har tro på egen mestring og har holdninger, kunnskap og ferdigheter til å gjøre noe med dem.

Kandidaten setter alltid eleven først, deres læringsutbytte og hvordan gjøre elevenes utdanningsløp så praktisk rettet og virkelighetsnært som mulig. I alt kandidaten gjør ligger UE´s hovedprinsipp om å trigge de unge til kreativitet og nyskaping, til koplinger med næringslivet, løse reelle utfordringer og om det å «lære ved å gjøre».

Kandidaten har en helt unik evne til å få folka «med seg», ei heller redd for å utfordre det bestående! Siden oppstarten i 2016 har kandidaten vært en ildsjel med en enorm smitte-effekt på sine elever og kollegaer. Elevene har gjort det skarpt i konkurranser og kolleger har turt å ta entreprenørskapssteget.

Kandidaten ser muligheter for entreprenørskap i alle fag og på alle utdanningsområder, og har vært toneangivende i arbeidet med å skape prosjekter med mål om entreprenørskapskultur på hele skolen med varig effekt.

Hele tre skoler har hatt gleden av hans smitte-effekt og hans lange erfaring fra næringslivet. Først som lærer på Skogmo, avdelingsleder på Skien og nå rektor ved Nome videregående skole.

Årets Entreprenørskapslærer i 2022 er Arne Grave fra Nome videregående skole.

DSC 3644

Kreativitet og skaperglede

I turbulente tider ser man ofte stor grad av kreativitet og skaperglede, og det har vi sett blant ungdommen denne skoleåret.

Flatbrød og eplesyltetøy med honning i stedet for sukker. Håndsydde vester av brukte pledd og tekstiler. Bærekraftige og hjemmelagde produkter til hund og eier. Avløserjobber for bønder. Krutonger av overskuddsbrød for å minimere matsvinn. Manuell vask som sparer tid, penger og miljø. En benk der du aldri blir våt når du setter den på den. Batteridrevet termosflaske med muligheter for å koke vann trådløst. Lokk som skal passe alle kjeler og stekepanner. En bærekraftig trakter som reduserer mengden av spylervæske som blir sølt bort hver gang man fyller. Dette er noen av forretningsideene til de deltakende ungdomsbedriftene.

– Jeg er utrolig imponert over elevenes og lærernes innsats i arbeidet mot fylkesmesterskapet og i dag. I en periode der det har vært mange korona-tiltak, karantene og liten mulighet til å møte hverandre, lærere og kunder på «normal» måte så har ungdommene klart å bygge og drive sin egen Ungdomsbedrift. Det føles så godt at vi klarte å skape den UB festivalen vi hadde planlagt der de unge skikkelig fikk vist seg frem og skinte i kapp med sola, sa Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark.

FMUB 2022 Festivalomra de naer
FMUB 2022 Festivalomra de oversikt

Trener ferdighetene arbeidslivet etterspør

Studier viser at eksponering mot innovasjon i løpet av barndommen har en klar effekt på tilbøyeligheten til å bli innovatør. Ungdomsbedrift er realistisk læring. De praktiserer det de lærer og elevene skaper verdier gjennom å prøve og feile og selv finne løsninger på problemene og utfordringene de møter underveis. Jo mer elevene får bestemme selv, desto mer lærer de, og de utvikler samtidig kompetanse arbeidslivet etterspør.

- Ungdommene lærer fag gjennom å drive bedrift på skolen. De får praktisk og realistiske erfaringer som de tar med seg videre. De får forretningsforståelse, de jobber med bærekraftsmålene og de tar ansvar og initiativ for å skape verdier for seg selv og andre. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere det. Fremtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser, fortsetter Haugen.


Resultatservice
Fullstendig resultatliste finner dere her.

Kontaktpersoner:

Kruttungene UB, daglig leder Andreas Talseth mobil 909 79 355

Prosjektleder FMUB Frida Ditlefsen, mobil 994 57 860

Daglig leder Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark, Ann-Iren Haugen; telefon 913 03 299, mail ann-iren@ue.no

Leder kommunikasjon, Ungt Entreprenørskap nasjonalt, Silje Valseth: 473 19 486, silje.valseth@ue.no