Geiteglede UB - Sotra videregående skole

Geiteglede UB fra Sotra videregående skole i Vestland leverer håndverksprodukter av geit og kje med tradisjonelle, samt nye og spennende smaker. Målet er å revulosjonere hvordan folk tenker om geitekjøtt i Norge!

Geiteglede UB reduserer matsvinn ved å bruke geitekjøtt som ellers ville blitt kastet. Dette er et magert kjøttslag med høyt proteinnivå, som har i mange år blitt oversett i Norge til tross for sitt store potensial. Ved å utnytte geitekjøtt på en bærekraftig måte bidrar Geiteglede UB til å redusere matsvinn i landbruket.

UE Bergen2025 Inger Paulsen Fotografi 225 websize

Markedet for bærekraftig mat har vokst betydelig de siste årene, og forbrukerne er i økende grad bevisste på hva de spiser og hvor maten kommer fra. Geiteglede UB har fått tilgang på geitekjøtt som ellers ville gått til spille gjennom sine samarbeidspartnere Nortura og Osterøy Ysteri og Småfeprodukt. Med dette har produkter som geiteboller og kjelinos blitt til, med stor begeistring fra kunder som er svært villige til å betale for smakfulle, bærekraftige alternativer til tradisjonelt kjøtt.

Geiteglede UB skaper verdier på flere områder:

Sosialt: Ved å skape sin egen arbeidsplass, som elevene kan fortsette å bygge på etter endt skolegang. I tillegg fokuserer bedriften på lokale samarbeid, for å bygge opp om lokalsamfunnet.
Miljømessig: Ved å bruke geitekjøtt som ellers ville blitt kastet, for å redusere matsvinn og bidra til mer bærekraftige matvaner hos det norske folk. Lokale råvarer som ramsløk fra Vestlandet og hvit geitost bidrar også ikke bare til god smak, men minimerte transportavstander og støtte til det lokale landbruket.
Økonomisk: Forretningsidéen har potensiale for god økonomisk vekst, spesielt med økt etterspørsel etter bærekraftige og unike matvarer. Ved å tilby geitekjøtt som et alternativ til mer tradisjonelle kjøttslag kan Geiteglede UB bidra til å variasjon i markedet, og å gi forbrukerne et nytt, spennende valg.

481827131 1382771179381155 1496438460401946611 n

Geiteglede UB har utviklet ulike produkter. Etter tilbakemeldinger fra både kokker og forbrukere var det klart at det er behov for mer tilgjengelig geitekjøtt, spesielt i form av ferdige, enkle produkter som kan tilpasses forskjellige middagsretter og arrangementer. Derfor produserer ungdomsbedriften geiteboller og kjelinos. Geitebollene er kjøttboller av geit, i både en naturell variant, en med kortreist ramsløk og en med hvit geitost. Kjelinos er lettsaltet kjekjøt bygget på den Portugisiske varianten Bohlinos som er klippfiskboller.

På NM deltar bedriften i disse konkurransene:

Kulturnæringsprisen
Bærekraftprisen
Beste salgsbedrift
Beste yrkesfaglige bedrift
Innovasjonsprisen

Deltakere i bedriften:

Dafina Domben
David Toft
Markus Andre Vonli Rasdal
Matheo Monsen
Rakel Garild Lie
Thorleif Pedersen

Kontaktinformasjon:

Rakel Garild Lie, daglig leder Geiteglede UB: rakel.g.lie@hotmail.com
Brita Engeseth, ansvarlig lærer: Brita.Engeseth@vlfk.no
Mia DM Haaland, UE Vestland: mia.haaland@ue.no

Geiteglede vinnerbilde
481116149 1299396814494700 3060280509932961561 n
476119372 1172914454489270 8732840472237755349 n
UE Bergen2025 Inger Paulsen Fotografi 539 websize 1
481944138 873073141533163 4781041329199959940 n
482166532 9279091948794671 1677545722934918043 n
481827131 1382771179381155 1496438460401946611 n