Sjans i havet
«Jeg trodde ikke at vi hadde en sjans i havet til å vinne. Det kom som et sjokk. Når vi hørte at de ropte opp andreplass og tredjeplass trodde vi ikke at vi kom til å vinne. Vi er kjempe, kjempeglad!» forteller kommunevinnerne av SMARTere teknologi i Bergen kommune.
I dag konkurrerte 14 skoler for å komme videre til Fylkeskåringen i undervisningsopplegget SMARTere teknologi. Elevene har blitt utfordret av havnæringene om å hjelpe dem med utfordringer i bransjen. Akvariet var fylt med kreative og nytenkende sjetteklassinger, inspirerte eksperter fra havnæringene og ordfører, Linn Kristin Engø.
"Jeg er superstolt av elevene. Vi må jo ha landets klokeste sjetteklassinger her i Bergen. Det er jeg helt overbevist om. Elevene var innovative og kreative. Og de var opptatt av både fiskehelse, bærekraft og miljø. Bergen skal være ledende på havsatsing langt inn i fremtiden. For å beholde posisjonen vi har i dag, så er vi helt avhengige av unge, kloke hoder som skal utvikle næringen."
«Fantastisk gøy å samle elever og havnæringene sammen her på Akvariet i dag. Elevene var veldig flinke til å beskrive ideene sine, og juryen meldte tilbake at de har blitt inspirert av de kreative og engasjerte sjetteklassingene. Vi i Ungt Entreprenørskap har vært ute i skolene og sett hvordan elevene og lærerene har jobbet, og det er en stor begivenhet for oss å se hvordan de har presentert for juryen i dag. Elevene imponerer gang på gang» sier prosjektleder, Ingrid Kristoffersen i Ungt Entreprenørskap Vestland.
Lærer ved Bønes skole forteller hvordan de har arbeidet med prosjektet i klasserommene
«Det har vært så gøy å være med på SMARTere teknologi. Da elevene fikk oppdraget var de så giret. Elevene så ikke problemer, de fokuserte kun på muligheter. Helt fantastisk undervisningsopplegg å være med på» sier Julie Hole, lærer ved Bønes skole. Elevene Ingvild, Sebastian, Ingrid Johanne og Emma viste frem bidraget fra Bønes skole.
Elevene hadde tatt i bruk utstyr fra skolen
for å lage prototyper av ideene sine:
«Det var både gøy og frustrerende. Prototypen av vindmøllen var litt stress å
få til å stå skikkelig. Vi har brukt gamle melkekartonger og annet utstyr som
vi fant på skolen for å lage modellen» forteller Ludvig, Chrystal, Khaver fra
Ulsmåg skole.
Juryen var imponert over fremtidens kollegaer
«Elevene var kjempeflinke og godt forberedt, og de var modige på scenen. Vi fikk bli kjent med mange, unge talenter som representerer fremtidens næringsliv» forteller Liv Ane Engelsen begeistret. Hun er kompetanseansvarlig i Lerøy og håper å se mange av de unge talentene som fremtidige kolleager.
«Her var det mye gøy. Elevene har brukt mye eksisterende teknologi på nye, kreative måter. Her var det stor grad av kreativitet. Ut i fra et teknologiperspektiv er ideene til elevene gjennomførbar. Jeg er imponert over hva de har fått til og hvor flinke de er til å få frem hva de har laget» sier Andreas Fauske som jobbet med digitalisering i Lerøy.
NCE Seafood Innovation har være
samarbeidspartner for å samle utfordringer fra næringslivet som elevene skulle
løse.
«Vi jobber med talentatraksjon og dette er en viktig kunnskapsarena for oss. Vi
har lært mye i dag. Elevene har jobbet med problemstillinger som næringene
jobber med til dagen. Undervisningsopplegg som SMARTere teknologi kan så et frø
hos de unge til å ønske å jobbe i næringen i fremtiden. Sjetteklasse er en kjempespennende
målgruppe med utrolig mye kunnskap» sier Fride Iversen i NCE Seafood
Innovation.