Syretest for unge idéskapere
83 ungdomsbedrifter har syretestet ideene sine for 40 rådgivere fra næringslivet. Nå er de bedre rigget for årets høydepunkt for ung skaperkraft på Vestlandet - Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrift i mars.
Bedriftsideene har handlet om alt fra redesign av sølvbestikk, reparering og vedlikehold av elektronikk, treningsdagbok, kosmetikkproduksjon, utvikling av fotballmål, aktivitetsbookinger, matkasser med lokalmat, redesign av klær, konfetti av tørkede blomster til vedlikeholdstjenester.
Troen på fremtidens entreprenører
«Utrolig inspirerende og spennende å få presentert så mange gode og spennende case og ideer fra elever på videregående skoler på Vestlandet. Ideene som ble presentert er både nyskapende, kreative, og ikke minst viser det at man også tar samfunnsansvar og har visjoner som gir meg troen på fremtidens entreprenører. Mange presenterer også så bra at man skulle tro at de hadde jobbet med dette i mange år!» utbryter Ådne Ilden Høiland som er direktør for medieteknologi og infrastuktur i TV2. Han deltok for første gang som rådgiver på Syretest
Ungdomsbedriften var også veldig fornøyd med eksperthjelpen:
«Syretesten gikk veldig bra, og det var veldig flinke folk i panelet som ga gode tips. Det er kjempegøy at de var så engasjerte i bedriften vår» forteller ungdomsbedriften Sportsmeet fra Sandsli videregående skole. De skal lage en teknisk løsning for å tilrette sportslige møteplasser og lavterskel treningstilbud. Spesielt rettet mot dem som ønsker å komme i gang med treningen, og som trenger en treningspartner.
«Vi trenger slike løsninger! Ungdombedriften tar tak i et stort folkehelseproblem som er kompleks å løse. De ønsker å nå ut til en målgruppe som i utgangspunktet er vanskelig å nå ut til. Her skal målgruppen selv lage møteplasser og motivere andre i samme situasjon. Og få ungdom ut i aktivitet og skape sosiale arenaer. Ungdomsbedriftens skal stå for både den tekniske løsninger og den sosiale settingen, forklarer Sara Tokheim i Ungt entreprenørskap Vestland.
Hele Vestlandet engasjeres
Syretest er en fysisk møteplass for rådgivere i næringslivet. Hvor de møtes i fire forskjellige studio som er fordelt hos Deloitte på Media City i Bergen og Peak Sunnfjord i Førde. Derfra gjennomfører de digitale intervjuer med alle ungdomsbedriftene. På den måten kan alle ungdommer på Vestlandet få god eksperthjelp. Øystein Nes i Inviro deltok i et digitalt studio i Førde.
“Inviro har saman med Nordfjordakademiet og Sunnfjord Utvikling, vore så heldig at vi har fått vere med på syretest av ungdomsbedrifter saman med ungt entreprenørskap. Det er ingen grunn til å bekymre seg for framtida til næringslivet i regionen. Vi har fått presentert fantastisk mange gode idear og konsept frå mange ungdomsbedrifter, som set fokus på både berekraft og sirkulærøkonomi. Vi er sikker på at her er det mange framtidige grundera som vil skape mange grøne arbeidsplassar i regionen i åra som kjem. Vi vart verkeleg imponert. Heia ungdommen!» sier han engasjert.
Sigrid Eikeland i Sunnfjord utvikling som deltok i samme studio supplerer:
«Fantastisk interessant og energigjevande. Desse ungdommane sprer livsglede. Det er alltid like kjekt å sjå ungdomane sine kreative løysingar på dagens problem i form av ungdomsbedrifter.»
Nyttig læring og erfaringsdeling
Elevene startet arbeidet med bedriftene sine i høst, og skal arbeide frem til Fylkesmesterskapet i mars. Et viktig moment er læringen som skal skje underveis. Siv Bergtun Tombre som er lærer på Fusa videregående skole fulgte elevene på Kulturbakst UB under Syretest.
«Det gjekk fint på testen. Dei var litt nervøse og blei litt stille. Synst kanskje nokre begrep som vart brukt var litt ukjente for dei. Dei var fornøgd med økta, og stolte over at dei hadde gjennomført. I dag har dei prøvd ut produkter, skal jobbe vidare med produktutvikling og salgsform. Logoen er nesten klar. Opp i det heile prøver dei å vere bærekraftige. Det var interessant og nyttig å få vere med på Syretest. Lærerikt for meg som lærar og» sier hun.
Flere av ungdomsbedriftene hadde ideer som omhandlet å gi tilbake til miljøet rundt seg. Andre hadde fokus på større samfunnsutfordringer hvor det kan være nyttig å få gode tips fra erfarne rådgivere.
«Idag fekk me snakka med Ungt Entrepenørskap og fekk snakka ut om vår ide innanfor sparing av straum og pengar. Dette møtet gjekk kjempefint og me fekk fleire tips til korleis me skal gå fram med bedrifta vår i tida som kjem. Dette ser spennandes og lovandes ut!» sier Straumdraumen UB fra Årdal videregående skole etter presentasjonen.
Støttespillere og samarbeidspartnere i nærområdet
Ungdomsbedriftene har vært dyktige på å inngå samarbeid i nærområdene sine. Electrofix UB ved Mo og Øyrane videregåande skule har blant annet inngått samarbeid med kommunen mens ungdomsbedriften Osterøy Mekk & Gjenbruk har vært i dialog med lokalt næringsliv.
«Vi syns at det gikk ganske fra på Syretesten. Vi har allerede fått oppdrag fra kommunen om å lyssette trappen utenfor rådhuset i Førde. Vi skal også lage en egen nettside slik at vi kan få flere oppdrag» forteller gjengen i Electrofix UB
«Dette var veldig kjekt at vi fikk lov til å delta på Syretest. Det var utrolig lærerikt og dette er noe vi gjerne kunne vært med på igjen. Vi gleder oss til Fylkesmesterskapet» forteller ungdomsbedriften, Osterøy Mekk & Gjenbruk. De skal gjenbruke og reparere produkter av aluminium og stål, og har allerede vært i dialog med lokale samarbeidspartnere. Blant annet MEKK på Osterøy for å undersøke om det er interesse for at kunder kan komme inn med produkter som trengs å repareres. I rådgiverpanelet på Syretest fikk de gode råd fra renovasjonsselskapet, BIR.
«Det var veldig inspirerende å bidra på Syretest. Flere av ungdomsbedriftene har allerede kommet godt i gang med bedriften og flere har også vurdert flere bærekraftsperspektiv. Det er spesielt verdt å nevne ungdomsbedriften, Osterøy Mekk & Gjenbruk som har valgt et konsept basert på reparasjon. Jeg gleder meg til å se hvordan bedriften utvikler seg frem mot Fylkesmesterskapet, sier Tommy Hufthammer i BIR.
Videreutvikling av ideer
Ungdommene var veldig fornøyd med rådgivning og tilgang til nettverk i næringslivet.
«Vi syntes det gikk veldig bra i dag. Først og fremst snille folk vi snakket med, men også veldig flinke folk. De ga oss flere gode tips som vil hjelpe oss i gang med ungdomsbedriften. De hørte også på oss og sa hva de syntes var bra med ideen vår og hva vi måtte revurdere eller tenke over» forteller gjengen i Digimark ved Bergen Private Gymnas som skulle lage tjeneste for digital markedsføring. De fikk gode råd av Mona Johannnesen i NF&TA, Jorun Aspvik i Deloitte og Lars Gørvell-Dahll.
Rådgiverne tok med seg inspirasjon til hvordan de også kan være flinkere til å jobbe med prototyper og utvide nettverket sitt.
«Det var fantastisk innsats av alle elevene i dag. Mange har kommet utrolig langt på kort tid! Om to uker tester for eksempel Link Up sin første prototype. Dette må voksne bedrifter også gjøre mer av. Supert også å utvide nettverket gjennom å sitte i panel med Johan og Vidar også» sier Ingvild Kjörrefjord i StormGeo, Vidar Daatland ved Høyskolen Kristiania og Johan Haveland i Asistobe
Skaperglede og bærekraftsfokusert
Rådgiverne hadde erfaring innen alt fra innovasjon, teknologi, sirkulærøkonomi til økonomi. Og meldte tilbake at de fikk en skikkelig boost av å få se ung skaperkraft på nært hold.
«For en glede å observere ungdomsbedrifter sitt tankegods i Ungt entreprenørskap. Dette er virkelig en skaperglede og en arena for å syreteste ideer mot næringslivet. Ungdommene er fremoverlent, har gründer-gen i ryggmargen, er klima- og bærekrafts fokusert og ikke minst uredd. La oss i næringslivet gi de en slagkraft for videreføring og realisering av bærekraftige idèer. Dette var en fantastisk boost på dagen» sier Britt Mona Eidsnes i Deloitte som sammen med Hoang Trinh i Agens og Svein Arne Hammersland i Corvus Energy ga gode råd til noen av de over 83 ungdomsbedriftene.
Enkelte av rådgiverne hadde selv erfaring med å ha hatt ungdombedrift. Noe som var god læring når de selv skulle etablere eget gründerselskap.
«Det å stille opp som gründer med bittelitt erfaring når Ungt entreprenørskap inviterer til Syretest er en fornøyelse! Det får jo først og fremst en til å mimre tilbake til tiden min med mine egen ungdomsbedrift, Move IT UB. Det å få ekte praktisk erfaring med å starte, drive og avvikle en bedrift er gull verdt, lærerikt og ikke minst utrolig gøy! Møte med menneskene i de ulike ungdombedriftene idag og ideene deres er et utrolig flott og kjekt bidra til en annerledes arbeidshverdag også får vi bare håpe at elevene syntes det var et like kjekt avbrekk fra klasserommet, sier Christoffer Pettersen i Avo Consulting.
Smidig gjennomføring med strategisk samarbeidspartner
Deloitte har bidratt med gjennomføring av Syretest for tredje år på rad og har vært en viktig bidragsyter for at alle ungdommer på Vestlandet skal kunne bidra på like premisser.
«Vi synes at det er utrolig gøy å få lov til å bidra til en vellykket Syretest sammen med Ungt Entreprenørskap. At så mange ungdomsbedrifter benytter seg av tilbudet om å få tidlig rådgivning på ideen og konseptet er veldig positivt. Arbeidet med å skape slike møteplasser for ungdom og næringsliv synes vi passer godt inn i vårt samfunnsansvar og vår visjon om å utgjøre en forskjell for samfunnet. Det at så mange rådgivere fra næringslivet stiller opp gjør at kan skape en relevant møteplass på tvers av næringer og bransjer. Imponerende hvordan Ungt entreprenørskap fungerer som en brobygger mellom skole og næringsliv, samtidig som de evner å samle alle ungdommer digitalt slik at alle har like premisser for å utvikle ungdomsbedriftene sine» sier Andreas Nesse Persson og Jon-Osvald i Deloitte.
Ungt Entreprenørskap som skal være en god brobygger mellom skole og næringsliv er helt avhengige av gode samarbeidspartnere og engasjerte rådgivere for å kunne gjennomføre slike viktige møteplasser.
«Vi i Ungt Entrenørskap Vestland vil gjerne takke ungdommene for innsatsen og alle de frivillige som har stilt opp som eksperter for ungdomsbedriftene i Vestland. At de satser på fremtidens arbeidstakere er innovativt i seg selv. Vi setter stor pris på at de benytter arbeidsdagen sammen med oss for å veilede ungdommene når de nå står i startgropen for sine bedrifter. Å få kvalifisert hjelp fra arbeids- og næringsliv til å utvikle forretningsideer er gull verdt og en god start på ungdomsbedriftsåret. Vi er utrolig takknemlig for at Deloitte bidrar med å gjennomføre Syretest. Både med et team av rådgivere og digital tilrettelegging for å at klarer å samle hele Vestland. De er viktige samarbeidspartnere for å få dette til, sier Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestland.