UNGDOM IMPONERER NÆRINGSLIVET

84 ungdomsbedrifter, det vil si nærmere 400 elever fra 14 ulike skoler i

Vestland har presentert bedriftsideene sine til rådgivere fra næringslivet. Kort oppsummert: Rådgiverne er utrolig imponert av ungdommene og gleder seg stort til Fylkesmesterskapet, som blir som både julaften og 17.mai på en gang.

Elever pa syretest

I løpet av to dager, via fem studio - Peak Sunnfjord i Førde, Atheno på Stord og på Green Floor hos Deloitte i Media City Bergen ble rådgiverne fra næringslivet presentert over 84 bedriftsideer. Årets Syretest var stor suksess, og ga læring både til ungdom og rådgivere fra næringslivet.

Ungdomsbedriften PØKK fra Nordahl Grieg videregående skole som skal lage selvlysende hockeypuck var veldig positivt overrasket etter deltakelsen på Syretest:

«Vi er veldig fornøyd med å ha deltatt på Syretest. Det gikk mye bedre enn forventet. Vi trodde at rådgiverne skulle være mer negativ, men de kom med konstruktive tilbakemeldinger. Vi fikk veldig gode råd om hvem vi kunne kontakte for å komme videre med ideen.» forteller de.


Sotra bedrift pa syretest

Godt mangfold av ideer og studieretninger
Ungdomsbedriften, Naturlig Godt UB fra restaurant og matfag på Sotra vidaregåande skule har utviklet en rekke siruper basert på selvplukkede lokale råvarer som geiterams, plomme, eple og skogsbær. I tillegg utnytter de råvarene fra prosessen og har laget eplemost og vin. På syretesten fikk de gode råd om hvordan de skulle jobbe videre for å markedsføre seg selv og overbevise fremtidige kunder. Giske Eggen fra Sparebanken Vest var blant rådgiverne som deltok på presentasjonen til Naturlig Godt UB.

«Det er virkelig gøy å kunne få være med på arbeidet med ungdomsbedrift helt fra starten. Jeg har tidligere vært med på fylkesmesterskapet, og kunne bruke erfaringen med å rådgi ungdommene om hva de bør tenke på helt frem til mars. I år har det vært et godt mangfold av studieretninger og ideer blant elevene. I tillegg har det vært veldig kjekt å treffe nye rådgivere i næringslivet. En god møteplass for å dele erfaringer på tvers. Vi har virkelig fått lære noe selv også. Både om ungdommer, målgrupper og nye, relevante ideer. For oss i Sparebanken Vest er det viktig å være der ungdommen er og bidra med rådgivning for å øke ung skaperkraft på Vestlandet» sier Eggen.


Leroy

Fra innovasjonscamp til Syretest

Pål Erik Michelsen i Lerøy Seafood fikk tidligere i år delta på innovasjonscamp på Nordahl Grieg videregående skole hvor det var fokus på nye ideer omkring sjømat rettet mot ungdomsmarkedet. Under Syretest fikk han presentert ideen til ungdomsbedriften, LaCrima som skulle tilby sunnere alternativer til populære matvarer ved å introdusere tang og alger inn i det norske kostholdet.

“LaCrima har en kjempegod idé. Her har de virkelig tatt et steg videre fra innovasjonscampen. Nå har de fått navn på produktet, de har fått god innsikt i markedet og har allerede ordnet seg en avtale med relevante samarbeidspartnere og rådgivere. De viser virkelig at de vil lære mer. Å kunne være i dialog med unge entreprenører er både lærerikt og inspirerende for oss i Lerøy. Jeg er imponert over hva ungdommene har fått til, og ser virkelig nytten av slike gode møteplasser mellom skole og arbeidsliv”, sier Pål Erik Michelsen.

Bir og vil vite

Fokus på bærekraft og sirkulærøkonomi

Flere av årets ungdomsbedrifter hadde fokus på gjenbruk og bærekraft. Ungdomsbedriften, Future Trade UB fra Danielsen Videregående Skole skal lage en plattform for bruktmarkedet. Under Syretest fikk de gode tips og innspill til hvordan de kan jobbe videre med ideen frem til fylkesmesterskapet. Rågiverne under Syretest var imponert over ungdomsbedriftenes fokus på bærekraft. En av dem var Eva Skjold fra BIR:

«Flere av ungdomsbedriftene har kommet veldig langt i arbeidet sitt. Det er Imponerende å se fokuset på bærekraft og sirkulærøkonomi under årets Syretest. For oss rådgivere fra næringslivet er det viktig å ha pulsen på hva som rører seg blant ungdom. Å bidra inn til Ungt Entreprenørskap gir virkelig muligheten til det» sier Eva Skjold.

Gode sparringpartnere fra næringslivet

Vi i Ungt Entreprenørskap er utrolig takknemlig for at næringslivet bidrar med nettverk og kunnskap til årets ungdomsbedrifter. Det er gledelig at rådgivere opplever at de får mye igjen for deltagelsen. Både hva de lærer av ungdommen og nettverksbygging mellom hverandre.

«Ungt Entreprenørskap er en glimrende arena for elever å vise frem sin skaperkraft! Jeg er imponert over elevene sin “business” sans og ikke minst fokus på bærekraft» forteller Karoline Melingen i Argentum Asset Management som var i rådgiverpanelet med Paul Evers fra Etablerersenteret. Han synes at det er viktig å være tilstede hvor fremtidens gründere dyrkes:

«Vi i Etablerersenteret er alltid glad for å jobbe med unge gründere og fremtidens gründere som vokser opp her på Vestlandet. På Syretest kan de guides inn næringslivet, og på den måten bli en suksess over tid»

Studio i gründermiljøet i Førde
På Peak Sunnfjord hadde rådgivere fra Sunnfjord Utvikling, Sogn næring, Høgskulen på Vestlandet og Deloitte samlet seg i et studio.

«Dette har vore ein ekstra artig dag på jobb! Kjekt å sjå at så mange ungdomsbedrifter tar tak i reelle problem og løyser desse gjennom Ungt Entreprenørskap. Spesielt kjekt at bærekraftige forretningsmodellar er ein gjennomgåande trend i årets bedrifter» forteller Sigrid Eikeland i Sunnfjord Utvikling AS i det digitale studioett på PEAK Sunnfjord.

Studio forde

Årets store festdag for ung skaperkraft
Nå skal ungdomsbedriftene arbeide videre med ideene frem til Fylkesmesterskapet i mars. Flere av rådgiverne gleder seg til å kunne bidra under den store begivenhet. En av dem er Anne Hasselgreen i Bouvet.

«Utrolig kjekt å få delta på årets Syretest for ungdomsbedrifter. De har vært utrolig flinke og jeg er imponert over arbeidet de har gjort så langt. Alle har hatt fokus på bærekraft og har fått utrettet mye arbeid med bedriften allerede. Jeg gleder meg til Fylkesmesterskapet i mars. Det arrangementet er som 17.mai og julaften på samme en dag - virkelig et høydepunkt» sier Anne Hasselgreen i Bouvet begreistret.

Bouvet

Brobygging mellom skoler og næringsliv

Årets ungdomsbedriftene har møtt rådgivere fra Isbjørn Is, Tryg Forsikring Norge, Bergen kommune, BIR, Bouvet, Fjordkraft, Sparebanken Vest, Høyskolen Kristiania, VilVite, Etablerersenteret, Bergen Næringsråd, Entro, OK Kontor, Høgskulen på Vestlandet HVL, NCE Finance Innovation, Lerøy, Atheno as, Sunnfjord Utvikling AS, Sogn næring og Deloitte.


Andreas Nesse Persson i Deloitte har sørget for 400 elever har møtt næringslivsaktører i løpet av to dager ved hjelp av deres digitale studio på Green Floor.

“Vi er utrolig imponert over alle ungdommene som har presentert under Syretest, og veldig takknemlig for alle som har stilt opp for fremtidens kollegaer. I år har vi virkelig fått gjennomført Syretest på en smidig og effektiv måte som har gitt oss mulighet til å se alle ungdommene fra hele Vestland. Skolene er heldigitale, lærerne har forberedt elevene godt, vår digitale partner Deloitte har fått gjennomført studio på en profesjonell og sømløs måte. Dette er et fantastisk avspark til det som venter oss under fylkesmesterskapet. Vi gleder oss til fortsettelsen” sier en imponert prosjektleder for Syretest, Ingrid Stensnes i Ungt Entreprenørskap.

Her er noen gullkorn fra rådgiverne som bidro under årets Syretest:

Ungdommen har bærekraft gjennomgående i alt de gjør

Jeg har lært mye i dag. Både av ungdommene, Ungt Entreprenørskap og av de andre rådgiverne

Viktig for oss å være der ungdommene er. Det er dem som er fremtiden og som representerer ung skaperkraft på Vestlandet

Fantastisk hva elevene har utrettet på så kort tid

Har vært gøyeste dag på jobb

Nesten som jeg fikk lyst til å lage ungdomsbedrift selv.

Skikkelig proft opplegg å kunne få møtt så mange elever fra hele fylket, samtidig som vi fikk nye bekjentskaper med rådgivere fra andre selskaper

Nå gleder jeg meg til Fylkesmesterskapet i mars. Det blir som 17.mai og julaften på samme tid